Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkt försatt på fri fot efter tio månader

Mannen som mördades arbetade på ett större IT-företag i Skåne.Foto: Fritz Schibli
Mannen påträffades sin Audi. Han hade blivit skjuten och avled senare på sjukhus.Foto: Fritz Schibli

Efter att en 24-åring suttit häktad i snart tio månader för mord i Malmö försattes han i dag på fri fot av åklagaren. 

Offret hittades skjuten den 19 maj förra året i sin svarta Audi i stadsdelen Kroksbäck. Strax innan hade ungdomar stått på en gångbro och kastat sten på bilen.

Försvarsadvokaten Mikael Nilsson har varit kritisk till åklagarens bevisning mot 24-åringen och begärt omhäktningsförhandling elva gånger, något som försvarsadvokater sällan gör.

– Min klient har tre gånger frivilligt infunnit sig hos polisen när han fått veta att han varit eftersökt av polisen. Han anser uppenbarligen att han inte har något att frukta trots att misstanken gäller ett så allvarligt brott som mord, säger Mikael Nilsson.

Mordet på bilägaren, en 30-årig man, inträffade på en lördag när han på eftermiddagen hade stannat med sin svarta Audi, en tjänstebil, på Hyllievångsvägen i stadsdelen Kroksbäck. Han var anställd på ett större IT-företag.

Kastade sten på bilen

Mordet på 30-åringen föregås av några ungdomar som står på en gångbro kastar sten på 30-åringens bil. Sydsvenskan har uppgett att 30-åringen själv ska ha ringt polisen för att anmäla stenkastningen.

Sedan ska en hög smäll hörts. När poliser kom fram till bilen där 30-åringen upptäckte man att han blivit skjuten. Han avled senare på sjukhus av sina skador. I ett första skede greps och anhölls en 17-åring men han avfördes efter några veckor som misstänkt. Men då hade förundersökningen kommit att riktas in mot en 24-årig man som anhölls i slutet av maj.

Överklagade beslutet

I början av juni blev 24-åringen häktad som misstänkt för mordet. Men 14 dagar senare vid en omhäktning försatte domaren som höll i förhandlingen honom på fri fot och underkände därmed åklagarens bevisning.

Åklagare Magnus Pettersson valde då att överklaga domarens beslut till hovrätten som kom till en helt annan slutsats än tingsrättsdomaren. 24-åringen blev därmed på nytt häktad för mordet.

Och det har han varit i cirka tio månader. Tills i dag. Men innan dess hade tingsrätten reagerat, enligt Mikael Nilsson. Det skedde vid senaste omhäktningsförhandlingen.

– Äntligen krävde tingsrätten lite svar av åklagaren, och som jag tolkar det, så skulle tingsrätten inte gå med på någon ytterligare omhäktning, säger Mikael Nilsson.

Magnus Pettersson har en annan uppfattning om varför 24-åringen försattes på fri fot.

– Jag gjorde bedömningen att det inte var proportionerligt att han skulle vara kvar i häktet. Hur tingsrätten reagerat eller inte har inte spelat någon roll för det beslutet som jag tog, säger Magnus Pettersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!