Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mordförsök mot imam i Malmö

Skott avlossades på nyårsaftonen in genom ett fönster på baksidan av moskén på Islamic Center i Malmö. En person skadades lindrigt i nacken av glassplitter.

Mordförsöket genomfördes vid 19-tiden i går kväll på baksidan av moskén vid Jägersro.

 - Vi hade samlats några stycken i ett rum för att dricka en kopp kaffe efter bönen, berättar Lulzim Sekiraca. Förutom imamen var vi fem personer, varav ett barn i tioårsåldern.

Satt med ryggen mot

Ögonvittnet Lulzim Sekiraca jagade gärningsmannen. "Men det var ingen där", säger han.Foto: Tomas LeprinceImamen satt framför en dator med ryggen mot fönstret.

 - Han var inte mer än två meter från fönstret. Han hade sin huvudbonad på sig så det gick inte att ta miste på att han var imam.

 - När skottet gick av trodde jag först att det var elen som gick. Men sedan fick jag se hålet i fönstret och då släckte jag genast ljuset i rummet så att den som sköt inte skulle kunna se oss.

 Lulzim och ett par av hans kamrater rusade ut på fältet bakom moskén för att försöka få tag i gärningsmannen.

 - Men det var ingen där. Det var alldeles mörkt och tyst, säger han.

Glassplitter i nacken

SKOTT I NATTEN. Efter bönen i går i moskén i Malmö blev imamen beskjuten. Han klarade sig undan med glassplitter i nacken.Foto: Tomas LeprinceTillbaka i moskén konstaterade de att imamen hade träffats i nacken av glassplitter.

 - Han blödde lite, men det var en lindrig skada. Någon skjutsade honom till sjukhuset för omplåstring.

 Lulzim Sekiraca förstår inte vem som skulle vilja skada imamen.

 - Han kom nyligen från Libanon och har inte varit verksam här mer än en månad. Det finns inga sådana motsättningar mellan muslimska gruppen i Malmö så att det skulle kunna leda till skottlossning. Jag har bott här i 15 år och aldrig varit med om något liknande.

Ändrade riktning

 Det enda skottet - troligen från ett nio millimeters vapen - gick igenom rutan och ändrade sedan riktning mot en kruka i fönsterkarmen.

 - Krukan kan ha räddat imamen, säger Lulzim.

 Polisen spärrade av området kring moskén och genomförde en teknisk undersökning både inne och ute.

 - Det är en kraftig ruta så det handlar om ett rejält vapen, säger Stig Möller, inre befäl vid Malmöpolisen. Men i övrigt har vi ännu inga som helst spår att gå efter. Det finns i nuläget ingen konkret hotbild mot moskén.

"Det tar aldrig slut"

 Bejzat Becirov är vd för Islamic Center. Han är förtvivlad över att moskén än en gång utsatts för ett attentat.

 - Det tar aldrig slut, säger han. Det är hot, skadegörelse och bränder. Och nu skottlossning. Det här handlar inte om ungdomar på glid utan om ett planerat våld mot muslimer.

 Bejzat Becirov tror inte att skottet i går kväll var riktat mot en enskild person.

 - De är ute efter att ödelägga moskéns verksamhet. Tyvärr har inte polisen lyckats gripa en enda gärningsman under alla dessa år.

Flera attentat

 Moskén i Malmö byggdes 1983 har sedan dess varit utsatt för ett stort antal attentat, främst i form av skadegörelse. I april 2003 förstördes stora delar av moskén av en anlagd brand.

 Fastigheten såldes under 2009 till den libyska organisationen World Islamic Call Society, sponsrad av Libyens president Muammar Khaddafi.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!