Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordet på Maria - "Det här är ett hedersmord"

Klart hedersmord. Advokaten Elisabeth Mazzi Fritz företräder mördade Marias halvsyster. Hon anser att mordet absolut är ett hedersmord. "Hon höggs ihjäl med över 100 hugg, av någon som hon älskade och i sin lägenhet. Domstolarna måste våga prata om hedersmord, allt annat vore ett stort svek mot de unga män och kvinnor som drabbas av det här", säger hon.

17-åringen som mördade sin storasyster Maria, 19, i Landskrona förra året kämpade i hovrätten för att bli frisläppt eller åtminstone dömas till ungdomsvård.

Men för Elisabeth Mazzi Fritz som företräder Marias halvsyster finns det inget annat straff än flera års fängelse.

– Det här är ett hedersmord och då ska han också dömas för det, säger hon.

FAKTA

Detta har hänt

• På kvällen den 23 april förra året träffades Maria och hennes lillebror för att fira hennes födelsedag. De gick på kafé och drack bland annat varm choklad.

• Senare drar de sig till Marias lägenhet, där umgås de och allt verkar lugnt.

• Någon timme senare larmar brodern SOS och vädjar om hjälp. Han säger att hans syster överfallits av en okänd man som stormade in i lägenheten och dödade henne.

• I stället grips 16-åringen misstänkt för mordet. Han är kraftigt nedblodad och uppträder märkligt, "kallt", enligt en polispatrull.

• Den tekniska undersökningen visar inga spår efter någon annan gärningsman. 16-åringen åtalas i november 2012 och döms i januari i år till åtta års fängelse för mordet.

FAKTA

Bakgrund:

• Maria och hennes bror kommer ifrån en komplicerad familjebild. I början av 2000-talet lämnades de ensamma på Arlanda när deras mamma åkte till Irak på egen hand.

• Pappan tog hand om de små syskonen och tog också med dem när han återvände till hemlandet 2005.

• I Irak tvingades Maria in i ett äktenskap med en betydligt äldre man. Hon lyckades dock fly och tog sig själv tillbaka till Sverige där hon försökte börja om och leva sitt liv som hon ville.

• Men livet blev inte bättre. Livet hon ville leva stämde dåligt överens med hur familjen tyckte hon skulle uppföra sig.

I bandade vittnesmål med studenter berättade Maria om hur hennes bror försökte kontrollera henne och hur hennes mamma ska ha sagt att Maria med sitt utåtriktade liv dragit skam och vanära över släkten. "Vänta bara tills du somnat, då ska jag döda dig", sa Maria att mamman skulle ha sagt.

• Under mordutredningen greps mamman för anstiftan till mord och satt också häktad en vecka. Misstankarna mot henne är nu avskrivna.

Källa: KvP och förundersökningen

107 hugg från knivar och saxar dödade Maria, 19, den 23 april förra året. Den som höll i vapnen var hennes då 16-årige lillebror och motivet var enligt Lunds tingsrätt att han ville återupprätta familjens heder.

Pojken dömdes i januari i år till åtta års fängelse för det bestialiska mordet men domen överklagades av lillebrodern och i dag avslutades förhandlingarna i hovrätten i Malmö. Den nu 17-årige broderns advokat, Urban Jansson, argumenterade för att pojken skulle släppas på fri fot.

– Han står fast vid att han är oskyldig, han säger att en annan man är den som dödade henne, säger Jansson.

Om rätten ändå anser att brodern ska dömas anser försvaret att det räcker med sluten ungdomsvård.

Men det sågas av både kammaråklagaren Magnus Larsson och Elisabeth Mazzi Fritz som företräder Marias halvsyster. Åklagaren anser att broderns förklaring om en annan man är rena fantasier och Mazzi Fritz trycker hårt på hedersmotivet.

– Tingsrättens dom var mycket välskriven, de skriver att det fanns ett hedersmotiv och det gjorde det. Min uppfattning är att Maria utsattes för ett hedersmord, säger hon.

Hon yrkar därför att hovrätten fastställer tingsrättens dom på åtta års fängelse för mord.

– Ja, det var ett mycket brutalt mord. Hon dödades av någon som stod henne nära, sin bror som hon älskade. Man får heller inte glömma att om han hade varit 21 år eller äldre hade han dömts till livstid, så allvarligt är det här, säger Elisabeth Mazzi Fritz.

Hovrättens dom faller om två veckor. Lillebrodern ska vara fortsatt häktad.