Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordet på Karolin tas över av specialgrupp

Vännerna om mördade Karolin, 31: ”Mycket omtyckt och oerhört skötsam”.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Saleh Hadri mördades förra året när han kom ut från sin bostad vid Möllevången i Malmö. Mordet på honom utreds på samma specialgrupp inom polisen som utreder mordet på småbarnsmamman.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Petra Stenkula, polismästare och chef för regionela utredningsenheten i regio Syd.Foto: Micke Ölander
Foto: Privat / Privat
1 / 7

I tysthet har polisen i region Syd bildat en grupp av rutinerade poliser som är mordexperter och som ska arbeta med de svåraste fallen. 

I veckan beslöts att specialgruppen ska ta över utredningen av mordet på den 31-åriga småbarnsmamman Karolin Hakim.

En liknande grupp mordexperter har funnits i Skåne men togs bort i den nya polisorganisationen. Då försvann också ett stort antal av Skånes mest rutinerade mordutredare samtidigt som mordvåg efter mordvåg drabbade Malmö.

Med sin bebis i famnen sköts 31-åriga småbarnsmamman Karolin Hakim, som jobbade som läkare, till döds med flera skott. Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning.

Nu ska en specialgrupp ta över utredningen.

Beslutet att bilda ytterligare en grupp poliser som arbetar efter Leif GW Perssons framtagna mordbibel, eller PUG som den också kallas, togs av regionpolischef Carina Persson. Gruppen är placerad på regionala utredningsenheten, eller rue som enheten även kallas.

Detta vet vi om mordet på Ribersborg

• Strax innan klockan 10 på måndagen den 26 augusti fick polisen in larm om skottlossning på Sergels väg i Malmö.

• Det var den 31-åriga Karolin Hakim, som hade skjutits i huvudet med flera skott, enligt uppgifter från platsen ska hon haft ett barn i famnen när hon sköts.

• Vid lunchtid meddelade polisen att hon hade avlidit. Enligt uppgift är polisens huvudteori att dådet var riktat mot pappan till hennes barn.

• Den misstänkte gärningsmannen fångades på film efter skottlossningen då han sprang längs Sergels väg. Mannen är på bilderna maskerad och har en pistol i handen.

• Under måndagskvällen greps en en man i Skåne som är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Mannen är född 1999. Han häktades senare. Men han har alibi för själva mordet. 

Specialgruppens tillkomst ska ses mot bakgrund av att sammanlagt 19 personer sköts ihjäl och 49 skottskadades i Malmö under åren 2017 och 2018.

Gruppen består av cirka tolv personer och blev fullt aktiv strax innan sommaren. Den finns till för att stötta polisområde Malmö vars grova brottssektion har att hantera ett stort antal mord, sprängningar och andra grova brott. Specialgruppen ska också kunna rycka in på andra håll i Skåne.

Specialgruppen tog över utredningen av mordet på Karolin Hakim bara några dagar efter mordet. Det som gör utredningsgruppen speciell är att man plockat ut främst mycket erfarna utredare specialiserade på mord. 

”Karolin kommer från helt oklanderlig bakgrund”

Viktigt grundarbete gjort

– Polisområde Malmö bad oss ta det här mordet eftersom vi hade möjlighet att göra det men utredningen görs i samarbete med Malmöpolisen som redan gjort det viktiga grundarbetet, säger Petra Stenkula, polismästare och chef för regionala utredningsenheten.

Utredare på rue har tidigare arbetat med mord i Malmö bland annat mordet på Saleh Hadri, 51, utpekad som en av Malmös mest kriminella av polisledningen i Malmö. Hadri sköts ihjäl utanför sin bostad i december förra året. Ingen har åtalats för mordet på honom. 

– Gruppen har också tagit över utredningar där polis och åklagare varit utsatta av misstänkta, säger Petra Stenkula.

På sätt får inte bara polisen i Malmö men andra orter en avlastning när trycket blir hårt. Så var det inte när Carina Persson kom till Malmö i april 2017 som regionpolischef efter att ha varit biträdande regionpolischef i region Väst. 

När hon kom till sin nya arbetsplats hade det inträffat sjutton mord på tretton månader i Malmö. I en intervju med Sydsvenskan sa hon bland annat detta när hon fick frågor om mordvågen.

– Vi behöver stärka den långsiktiga utredningsverksamheten så det är sannolikt en del, att vi behöver kvalificerade utredare som kan ägna sig åt det.

Karolin Hakim sköts ihjäl av okända män. Nu har polisen skapat en speciell utredningsgrupp för att få fast mördarna. Foto: Privat

Mordutredare gick i pension

Innan de nya polisregionerna infördes fanns i Skåne fanns faktiskt något som påminner om det som Carina Persson ville ha, det kallades för länskriminalen och bestod av utredare som aldrig utredde mängdbrott. Länskriminalen hanterade de svåra utredningarna, den organiserade brottsligheten och de komplexa utredningarna. Mordexperter som arbetade både i Malmö och i hela Skåne och fanns som en resurs.

Men så såg inte grundtanken ut i den nya polisorganisationen. Utredningar av i stort sett alla brott skulle delas ut på lokalpolisområden. 

Polismästarna Petra Stenkula och Stefan Sintéus var kritiska inför förändringen och protesterade. Men fick inget gehör. 

Mordet på Saleh Hadri, 51, utreds numera av en specialgrupp poliser som är specialiserade på mord.Foto: LASSE SVENSSON

Hård belastning

När den nya organisationen var ett faktum i polisregion Syd fanns inte länskriminalen kvar. Och ett antal kvalificerade mordutredare hade försvunnit från polisen i Skåne. Samtidigt hade Malmö men också andra städer i framför allt Skåne drabbats av skjutningar, sprängningar och flera kortare eller längre perioder av mord i tungt kriminella kretsar.

Carina Persson och hennes dåvarande chef, Klas Friberg som numera leder Säkerhetspolisen, i Västra Götaland hade valt att tänka på ett annat sätt än region Syd organisation liknande länskriminalen på regional nivå. Samma sak har Stockholmsregionen gjort.

För poliser i särskilt Malmö som arbetar med grova brott blev belastningen extrem.  Efter att Petra Stenkula gjort en utredning blev beslutet att tillsätta specialgruppen och placerad den på regionala utredningsenheten.

Är det här länskriminalens återkomst efter att ha varit borttagen i ett par år?

– Nej, vi tycker däremot att organisationen måste anpassa sig efter den belastning som den är utsatt för hela tiden. Den är ganska snålt tilltagen, framför allt i Malmö, för att hantera det dödliga våldet. Den belastning de har av övrigt grovt våld gjorde att de inte mäktat med så vi har tvingats ha stora kommenderingar från övriga regionen till Malmö. Det kunde vi inte ha i längden, säger Petra Stenkula.