Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade Gert-Inges syster: ”Vi stod varandra nära”

Oleksandr Traiduk efterlystes för mordet på Gert-Inge Bertinsson - här är en sammanfattning om vad vi vet om den misstänkte mördaren.
Gert-Inge Bertinsson, 70, sågs senast i livet den 31 juli. Hans kropp hittades den 10 augusti. Foto: TV3/Efterlyst

Oleksandr Traiduk, 47, som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd är gripen efter flera månader på flykt.

Polisen spårade honom för en tid sedan till hans gömställe Polen. Sent i onsdags kväll greps han. Traiduk väntas bli utlämna till Sverige inom någon vecka.

Sedan tidigare är Yaroslav Lavryniv, 48, gripen.

Den 31 juli gick Gert-Inge Bertinsson ut från en frisörsalong i Markaryd. Det var sista gången någon såg honom i livet. 

Gert-Inges kropp hittades halvt dold under en filt i skogen i Hannabad i Markaryds kommun den 10 augusti. Exakt när han miste livet är dock inte känt.

Två ukrainska män – Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48 – som varit en kort tid i Sverige häktades i sin frånvaro misstänkta för att ha mördat Gert-Inge och sedan stulit hans bil. 

Oleksandr Traiduk, 47, är misstänkt för mordet på Gert-Inge BertinssonFoto: OT.ru

Tog ut pengar med Gert-Inges bankkort

Bilden som målats upp är att de nästan omedelbart efter Gert-Inges besök hos frisören övermannat honom och tagit hans bil, en Volvo XC 90 och därefter kört norrut i Sverige.

Bilen sågs senare vid flera tillfällen i Lappland. Oleksandr Traiduk ska även ha försökt ta ut kontanter med Gert-Inges bankkort i Stockholm. I samband med det filmades han av en övervakningskamera.

Spåren efter de båda männen pekade utomlands och de efterlystes internationellt. Ett genombrott i jakten på de misstänkta mördarna kom den 20 augusti när tysk polis kunde gripa Yaroslav Lavryniv.

Han satt då på ett vägräcke längs motorväg 13 söder om Berlin. Medtrafikanter reagerade på uppträdandet larmade polisen.

Yaroslav Lavryniv utlämnades till Sverige den 5 september och vid en ny häktningsförhandling i Växjö tingsrätt beslöt rätten att han skulle sitta fortsatt häktad.

När Yaroslav Lavryniv greps var Oleksandr Traiduk inte med. Det fanns heller inga kända uppgifter om var han befann sig då. Men i förra veckan greps även han, i Polen.

Gripandet av Oleksandr Traiduk skedde i staden Dubica Górna i Polen i onsdags kväll.

– Han greps klockan 22, jag har inga fler detaljer om själva gripandet, säger en polisinspektör vid FAST-gruppen som arbetar med internationella efterlysningar.

Vad som ledde fram till gripandet av Oleksandr Traiduk är oklart. Likaså hur länge han har befunnit sig i Polen och var han har uppehållit sig under tiden på flykt från den svenska polisen. 

Här greps Oleksandr Traiduk, i staden Dubica Górna i Polen.

Internationellt polissamarbete

Men svensk polis har haft ett samarbete med polska myndigheter kring jakten på Traiduk.

– Det har varit ett intensivt informationsutbyte mellan svensk och polsk polis, bekräftar polisinspektören vid FAST-gruppen.

I onsdags förra veckan bedömdes informationen om Oleksandr Traiduks gömställe vara så säker att polisen kunde slå till.

– Jag går med hänvisning till den pågående förundersökningen inte in på detaljer, men vi hade god bäring på att han befann sig i Polen, säger polisinspektören.

Det är inte känt när Oleksandr Traiduk kan utlämnas till Sverige. I tingsrättens dagboksblad står det att åklagare Gunilla Öhlin uppger ”att Oleksandr Traiduk alltjämt är i Polen och kan förväntas till Sverige först om någon vecka”.

Vanligtvis går det relativt fort om den misstänkte inte motsätter sig en utlämning.

Både Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk är på sannolika skäl misstänkta för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

”Vi stod varandra väldigt nära”

Gert-Inges syster berättar för Kvällsposten att hon redan i fredags fick veta att Oleksandr Traiduk blivit gripen, efter sin långa flykt undan rättvisan. 

Och även om hon aldrig kan få sin bror tillbaka berättar hon att det ger en liten tröst i sorgen att ytterligare en misstänkt gärningsman nu är gripen.

– Det har varit en fruktansvärd höst, säger hon. Men polisen har gjort ett jättebra jobb nu när de äntligen lyckats ta den andra mannen också. Men vi får ju aldrig Gert-Inge tillbaka, han och jag stod varandra väldigt nära. 

Hur mycket hjälper det dig mitt i sorgen att den här mannen nu också har hittats?

– Det är klart att det hjälper till viss del. Det gör att vi nu kanske kan få ett avslut när vi får reda på vad som har hänt och hur Gert-Inge dog.

– Hur länge levde han? Hur mycket hann han tänka på oss, innan han dog? Det är så grymt att det inte går att beskriva.

Jakten på Gert-Inges mördare

• 70-årige Gert-Inge Bertinsson försvann på eftermiddagen den 31 juli efter att han besökt sin frisör i centrala Markaryd. När inte hade kommit hem klockan 23 slog anhöriga larm till polisen.

• Dagen därpå sökte ett polispådrag efter honom med hund och helikopter. På kvällen gick polisen ut med en efterlysning på Gert-Inge och hans bil, en Volvo XC 90.

• Den 5 augusti försökte en av de misstänkta flera gånger förgäves ta ut pengar med Gert-Inge Bertinssons bankkort i en uttagsautomat på Fridhemsplan i Stockholm.

• Den 10 augusti hittade en orienterare en kropp i ett skogsparti utmed E4 i Hannabad, ungefär en mil från Gert-Inges hem. Brottsrubriceringen ändrades då till mord.

• Den 13 augusti anhölls de ukrainska medborgarna Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48, som misstänkta för mord. Dagen därpå häktades de i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

• Tisdagen den 20 augusti greps Yaroslav Lavryniv på motorväg 13 söder om Berlin i Tyskland, nära Mittenwalde, där han satt ensam och helt passiv på ett vägräcke.

• Den 23 augusti meddelade polisen att kroppen som hittats nästan två veckor tidigare nu definitivt hade identifierats som den försvunne Gert-Inge Bertinsson.

Ladda ner.