Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyckelvittne träder fram i fallet med mördade Emilie Meng

Efter tre år har polisen ett nytt spår i utredningen.
Polisen hoppas att nya vittnesförhör ska bringa klarhet i mordet på 17-åriga Emilie Meng. Foto: PRIVAT
Emilie Meng, 17, sågs i livet sista gången 10 juli 2016 på stationen i Korsør på Själland. Foto: Google
Foto: SKÄRMDUMP / SKÄRMDUMP
På julafton, fem månader efter hennes försvinnande, hittades Emilie Meng död. Foto: INTERPOOL / INTERPOOL

Louise, 24, mötte Emilie Mengs mördare timmar innan hon försvann.

– Jag är hundra procent säker att det är han, säger Louise i BT:s podcast om fallet Emilie Meng.

Efter podcastintervjun blev polisen intresserad och kallade in till vittnesförhör, tre år efter 17-åriga Emilie Mengs försvinnande.

Emilie Meng, 17, sågs i livet sista gången 10 juli 2016 på stationen i Korsør på Själland. Hon hade haft en kväll på stan med vännerna och vinkade av dem på stationen vid 04-tiden.

Därefter försvann hon spårlöst. 

Medan vännerna tog taxi hem från stationen var Emilie Meng fast besluten om att promenera de dryga tre kilometrarna till hemmet.

Fem månader senare, på julafton, hittades hennes kropp i ett vattenfyllt grustag i Borup, 65 kilometer från platsen för hennes försvinnande.

Fallet är fortfarande olöst och polisen har under mordutredningens gång fått motta kritik för brister i utredningen.

Emelie Meng försvann vid Korsør station. Foto: SKÄRMDUMP / SKÄRMDUMP

Nytt vittnesförhör efter tre år

Polisen har hört ett vittne som kvällen före mordet på Emilie Meng kan ha träffat gärningsmannen, rapporterar BT. 

För en vecka sedan berättade Louise, 24, i BT:s podcast ”Nogen ved noget: Emilie Meng-mysteriet” att hon träffat mannen som mördade Emilie Meng 10 juli för tre år sedan.

I podcasten berättar Louise att hon var på väg hem från en studentfest när en lång man i en vit bil körde upp till henne och vevade ner rutan för att erbjuda henne skjuts.

– Jag kan inte säga vad det var, men någonting med honom gjorde att jag inte satte mig i hans bil. Han ville verkligen att jag skulle åka med i bilen. Det var som att han verkligen försökte pressa mig till att åka med, säger Louise till BT.

Polisens nya intresse för Louise

Louise, 24, har hörts av polisen den 20 juni 2017, efter att polisen granskat övervakningsbilderna från Korsør Station natten för Emilie Mengs försvinnande.

De hade då efterlyst en vit Hyundai i30, som setts passera stationen strax efter att Emilie Meng lämnat tågstationen. När Louise såg polisen i södra Själland och Lollands efterlysning var hon säker på att det handlade om mannen i bilen som hon själv pratat med timmar innan Mengs försvinnande.

Louise berättar för BT att hon vid förhöret inte riktigt fick fram sin berättelse eftersom polisen var fokuserad på andra detaljer. Hon säger dessutom att hon var nervös, och att det kan ha gjort att hennes vittnesmål inte riktigt kom till rätta.

Men efter att nu ha berättat ingående om mannen hon mötte i bilen i BT:s podcast fick polisen upp nytt intresse för Louise vittnesmål.

Tre år efter Emilie Mengs försvinnande kallade de således till nytt vittnesförhör.

Det var efter att polisen gick ut med en efterlysning på denna vit Hyundai i30 som Louise, 24, hörde av sig till polisen. Foto: Danska Polisen

Kan få peka ut gärningsmannen

Till BT säger Louise att hon efter att ha lämnat vittnesmål till polisen inte kan gå in på detaljer, men säger att de var intresserade av att höra mer om mannen och bilen.

I podcasten beskrev hon den potentielle gärningsmannen som en 180 centimeter lång man i 40-50-årsåldern. Han ska ha pressat henne att åka med i bilen, men hon stod emot.

Efter förhöret har polisen sagt att det kan bli aktuellt för Louise att peka ut gärningsmannen vid ett senare tillfälle.

Louise heter egentligen något annat och vågar inte gå ut med sin riktiga identitet eftersom mördaren fortfarande är på fri fot, skriver BT.

Mordutredningen steg för steg

10 juli 2016

• Vid 04-tiden säger Emilie Meng, 17, hejdå till sina vänner på järnvägsstationen Korsør på Själland efter en kväll på stan. Hon bestämmer sig för att gå hem i stället för att ta taxi med kompisarna.

• Tidigare under kvällen har vittnet Louise, 24, pratat med en man i en vit vit Hyundai i30 när hon var på väg hem från en studentfest.

• Emilie Meng dyker inte upp till sitt jobb som sångare i kyrkokören på morgonen efter utekvällen.

11-12 juli 2016

• De första 48 timmarna arbetade danska polisen utifrån en teori om att Emilie Meng återvänt till Korsør station och tagit tåget tillbaka till Köpenhamn.

• På tisdagen, två dagar efter att Emilie Meng setts vid liv senast, kontrollerar polisen övervakningsfilmerna på stationen och kan konstatera att hon inte återvänt till Köpenhamn.

• Polisen arbetar utifrån nya teorier om att brott har begåtts och söker intensivt efter Emilie Meng, men utan framgång.

24 december 2016

• En person som rastar sin hund vid Borup väster om Köpenhamn hittar en kropp i vattnet i ett våtmarksområde. Polisen spärrar av området och inleder teknisk undersökning.

25 december 2016

• Rättsläkare konstaterar att kroppen är kvarlevorna efter Emilie Meng. Polisen slår fast att hon dödats ganska snart efter försvinnandet. Fallet är nu en mordutredning.

20 juni 2017

• Polisen upptäcker en bil, som syns i ett hörn av en övervakningsfilm från stationen. De går ut med en efterlysning på en vit Hyundai i30 som kört förbi stationen 04.07, natten för Mengs försvinnande.

Oktober 2018

• Emilie Mengs mamma skriver ett brev till danska justitieministern Søren Pape Poulsen där hon kritiserar polisens arbete.

Juni 2019

• Ett allvarligt fel på ett av polisens IT-program uppdagades. Programmet läser av telemaster, vilket innebär att Mengs mördare kan ha gått under radarn.

Augusti 2019

• Louise, 24 berättar ingående om mannen hon träffade timmar innan Emilie Mengs försvinnande. Mannen körde den vita bilen, som polisen efterlyser.

• Polisen håller för andra gången förhör med Louise om mannen och bilen.