Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olösta Emelie Meng-mordet kopplas till dataskandalen

17-åring Emelie Meng blev mördad. Foto: PRIVAT
En stor dataskandal har drabbat Danmark. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En stor dataskandal har skakat Danmark under den senaste tiden.

Det stora felet kan vara orsaken till att ingen ännu har blivit gripen för det uppmärksammade mordet på 17-åriga Emelie Meng.

– Det kan ha enorma konsekvenser för utredningen att användningen av teledata kan vara felaktig, säger försvarsadvokat Mai Brit Storm Thygesen till DR.

Emelie Meng sågs i livet sista gången 10 juli 2016 på stationen i Korsør på Själland. Hon hade haft en kväll på stan med vännerna och vinkade av dem på stationen vid 04-tiden.

Därefter försvann hon spårlöst. 

Fem månader senare, på julafton, hittades hennes kropp i ett vattenfyllt grustag i Borup, 65 kilometer från platsen för hennes försvinnande.

Mengs advokat kritisk

Polisen misstänker mord – och har under utredningens gång fått stor kritik, inte minst från Emelie Mengs föräldrar.

Nu har en stor dataskandal avslöjats i Danmark. 

Polisen har hittat ett fel i de geografiska koordinaterna för telemasternas placering.

Felet innebär att man har fått information om var en telefon befunnit sig – medan den helt enkelt varit någon helt annanstans. 

Det kan betyda att gärningspersoner kommit undan – och det är det som familjen Mengs försvarsadvokat Mai Brit Storm Thygesen tror har hänt i utredningen kring 17-åringens död.

– Det kan ha inneburit att om polisen haft en specifik person i rampljuset och tittar på var personen var vid tiden för brottet med hjälp av tele data – så kan de ha uteslutit en gärningsman, om det finns ett fel i datainformationen, säger hon till DR.

”Skakar förtroendet”

Danmarks justitieminister har också uttalat sig i ärendet, och menar att skandalen kan påverka förtroendet till rättsystemet.

– Dataskandalen skakar förtroendet till vårt rättsystem, och gång på gång kommer det det fram ny information, säger justitieminister Nick Hækkerup (S), till Ritzau. 

– Tidigare fick vi veta att man saknade data från telemaster, och nu får vi veta att det kan vara fel i råmaterialet – alltså själva källan till teledata.

Tidigare kritiserats

Utredningen av Emelie Mengs mord har kritiserats flera gånger tidigare.

I den nya dokumentären ’Hvor er politiet' på danska TV2 riktar familjen och dess advokat stark kritik mot polisen för hanteringen av mordet på Emilie Meng, och påpekar flera fel som polisen gjort. 

Bland annat kritiseras polisen för att inte ha förhör Mick Keller, som körd hem genom Korsør samtidigt som Emilie påbörjade sin promenad hem från Korsørs station. 

När han fick höra om försvinnandet ringde han därför polisen omgående, men blev det var först när TV2 kontaktade polisen i samband med inspelningen av dokumentären, som Mick Keller kallades in för förhör.

Då hade det gått nästan tre år sedan Emilie Meng försvann.