Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordet på 23-åringen fångades på film

Polisen satte in stora resurser på skjutningen vid Ramels väg.Foto: Fritz Schibli
Polisen hörde vittnen och sökte spår i området.Foto: Fritz Schibli
Polisen arbetade bland annat med vapenhund på platsen.Foto: Fritz Schibli
Ett större område vid Ramels väg spärrades av i samband med utredningen av mordet.Foto: Fritz Schibli

Här är polisens just nu hetaste spår i jakten på mördarna som sköt ihjäl en 23-årig man på Rosengård i torsdags.

Polisen har fått in övervakningsfilmer – som helt eller delvis fångade ögonblicket när mannen mördades.

– Skottlossningen syns på filmen, säger åklagaren Jenny Lindell som är förundersökningsledare i utredningen.

Den 23-årige mannen sköts vid 19-tiden i torsdags ner med flera skott vid en återvinningsstation på en innergård i Malmöstadsdelen Rosengård. En uppgiftslämnare har tidigare berättat för Sydsvenskan hur två män på moped körde fram och sköt mot honom med minst två vapen: en pistol och ett automatvapen.

Enligt vittnet sköt de först mannen och åkte därifrån innan de återvände och öppnade eld mot honom igen.

Offret fördes svårt skadad till akuten på Skånes universitetssjukhus i en privatbil, men skadorna var så svåra att hans liv inte gick att rädda.

I anslutning till att polisen larmades till platsen befann sig ett stort antal människor på innergården mellan husen. Men hur många av dem som har sett hela eller delar av händelseförloppet är oklart.

Polisen har säkrat filmer

Men polisen har lyckats säkra ett antal filmer som kan komma att utgöra mycket starka bevis mot mördarna vid en eventuell rättsprocess. 

Åtminstone en av filmerna fångade när skotten föll mot 23-åringen.

– Jag kan inte kommentera exakt vad man ser men skottlossningen syns, det kan jag bekräfta. Man ser att det skjuts, säger Jenny Lindell.

Ser man vem som skjuter?

– Jag kan inte kommentera exakt vad eller vilka man ser, säger Jenny Lindell och konstaterar att filmen eller filmerna är "jätteviktiga" för utredningen.

– Det är de såklart eftersom de visar sekvenser ur händelseförloppet som kan vara avgörande framöver.

Sju män anhållna

Under det inledande polisarbetet på mordplatsen nåddes polisen av uppgifter som gjorde att sju unga män kunde identifieras. De hämtades under kvällen och natten in till förhör, vid femtiden på fredagsmorgonen anhölls de på sannolika skäl misstänkta för mord eller medhjälp till mord.

– Misstankarna har inte förändrats. I dag (läs lördag, reds anm) ska ytterligare förhör hållas och andra åtgärder vidtas. Jag har fram till måndag på mig att bestämma om jag ska begära dem häktade eller ej, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare i Malmö.

Samtliga sju är tidigare välkända av polisen, de beskrivs av källor som nyckelpersoner i den undre världen.

Några av dem är inte hemmahörande i Malmö.

– Exakt var de är hemmahörande vet jag faktiskt inte. Det är inte alltid som folkbokföringsuppgifterna visar det, men det är några av dem som inte har adress i Malmö utan förefaller komma utifrån, säger Jenny Lindell.

Känd av polisen

Även 23-åringen var välkänd av polisen. Han rörde sig i en krets med unga människor som av polisen betecknas som tungt kriminella och med tillgång till både vapen och sprängämnen.

Motivet till mordet är en av frågorna som utredarna har att brottas med. En teori är att mordet kopplas samman med mordet på 16-årige Ahmed Obaid som sköts ihjäl i januari i år.

23-åringen var en av de första personerna på plats när Ahmed hade mördats och tog en bild på den döde pojken. Bilden spreds sedan på sociala medier och väckte stor avsky, vem som spred den är inte känt.

Var hotad

Efter mordet på Ahmed berättade 23-åringen att han var hotad och till och från bar skyddsväst. Sydsvenskan avslöjade under fredagen att mannen så sent som i februari i år undkom två okända män som beväpnade tog sig in i en lägenhet där han befann sig. Han kom undan genom att gömma sig på toaletten.

Jenny Lindell vill inte kommentera det möjliga sambandet mellan morden.

– Jag kan inte säga att jag ser någon direkt koppling mellan morden. Men vissa av personerna som figurerar här är intressanta i båda utredningarna. Men jag kan inte säga att mordet i torsdags beror på mordet på 16-åringen.

Trots hotbilden ska 23-åringen inte ha burit skyddsväst när han sköts.

– Såvitt jag vet hade han inte det, säger Jenny Lindell.

I jakten på mördarna fortsätter polisen med att kartlägga så stora delar som möjligt av mannens sista tid i livet. 

 

Mordet på Rosengård

Polisen misstänker att minst två mördare slog till mot mannen vid 19-tiden i torsdags kväll.

Enligt vittnesuppgifter sköts han med flera skott, upprepade gånger. 

I samband med skottlossningen sågs två män på moped lämna platsen.

En brinnande moped hittades kort därefter i närheten. Polisen har ännu inte slagit fast om mopeden kan kopplas till mordet.

23-åringen var känd av polisen sedan tidigare och har levt under hot sedan en tid tillbaka.

Han var en av de första på plats när Ahmed Obaid, 16, sköts ihjäl vid en busshållplats på Rosengård i januari i år.

23-åringen berättade i en intervju med Kvällsposten om hur han tog en bild på den mördade pojken. Bilden blev sedan avfotograferad från hans telefon och spreds sedan på sociala medier. Händelsen väckte mycket kraftiga reaktioner.

Efter mordet på Ahmed berättade 23-åringen att han var hotad till livet. Han var även i kontakt med polisens särskilda skyddsgrupp men avböjde hjälp.

 

 

LÄS MER: Samtliga skjutningar i Malmö under 2017