13 november 2016 En 41-årig man hittas mördad i bil som sänkts i Västra hamnen. Han har dödats med ett stickvapen, enligt polisen. Utredningen hade tidigt brist på utredare. Åklagaren valde till slut att skicka tillbaka förundersökningen till polisen.13 november 2016 En 41-årig man hittas mördad i bil som sänkts i Västra hamnen. Han har dödats med ett stickvapen, enligt polisen. Utredningen hade tidigt brist på utredare. Åklagaren valde till slut att skicka tillbaka förundersökningen till polisen.
13 november 2016 En 41-årig man hittas mördad i bil som sänkts i Västra hamnen. Han har dödats med ett stickvapen, enligt polisen. Utredningen hade tidigt brist på utredare. Åklagaren valde till slut att skicka tillbaka förundersökningen till polisen.
8 december 2016 Tandläkaren Rami Amin, 24, skjuts ihjäl efter att ha kommit hem till sin bostad på Balladgatan. Utredningen har haft så stor brist på utredare att åklagaren valt att skicka tillbaka den till polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI8 december 2016 Tandläkaren Rami Amin, 24, skjuts ihjäl efter att ha kommit hem till sin bostad på Balladgatan. Utredningen har haft så stor brist på utredare att åklagaren valt att skicka tillbaka den till polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI
8 december 2016 Tandläkaren Rami Amin, 24, skjuts ihjäl efter att ha kommit hem till sin bostad på Balladgatan. Utredningen har haft så stor brist på utredare att åklagaren valt att skicka tillbaka den till polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI
21 januari 2017 Man utsatte för mordförsök på Kantatgatan. Sköts med flera skott. Utredningen behöver fler poliser för att kunna utföra viktiga åtgärder bland annat förhör. Foto: FRITZ SCHIBLI21 januari 2017 Man utsatte för mordförsök på Kantatgatan. Sköts med flera skott. Utredningen behöver fler poliser för att kunna utföra viktiga åtgärder bland annat förhör. Foto: FRITZ SCHIBLI
21 januari 2017 Man utsatte för mordförsök på Kantatgatan. Sköts med flera skott. Utredningen behöver fler poliser för att kunna utföra viktiga åtgärder bland annat förhör. Foto: FRITZ SCHIBLI
29 februari 2016 En 30-årig ledande gängkriminell sköts ihjäl med automatvapen i sin bil. Han tros ha lockats in i en fälla. Under en period var fem män häktade men försattes senare på fri fot. När polisen tog bort utredaren och satte in på andra ärenden valde åklagaren att avskriva alla misstänkta och överlämnade utredningen till polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI29 februari 2016 En 30-årig ledande gängkriminell sköts ihjäl med automatvapen i sin bil. Han tros ha lockats in i en fälla. Under en period var fem män häktade men försattes senare på fri fot. När polisen tog bort utredaren och satte in på andra ärenden valde åklagaren att avskriva alla misstänkta och överlämnade utredningen till polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI
29 februari 2016 En 30-årig ledande gängkriminell sköts ihjäl med automatvapen i sin bil. Han tros ha lockats in i en fälla. Under en period var fem män häktade men försattes senare på fri fot. När polisen tog bort utredaren och satte in på andra ärenden valde åklagaren att avskriva alla misstänkta och överlämnade utredningen till polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI

Morden i Malmö som polisen lagt åt sidan

Publicerad

Flera mordutredningar i Malmö har i tysthet lagts åt sidan. 

En utredning som drabbats är den om mordet på tand­läkaren Rami Amin. Den är vilande.

I minst två mordutredningar har polisens egna mordexperter upptäckt att allvarliga fel begåtts. Kritiken ska ha varit skoningslös.

Malmöpolisen har på senaste tiden lyckats med en framgångsrik offensiv. Flera misstänkta har anhållits och häktats i mordutredningar bland annat när 

det gäller mordet på 16-årige Ahmed Obaid men också i andra mordutredningar.

– Vi har just nu bortåt 200 medarbetare engagerade i dessa ­ärenden. Det är våra långvariga insatser vi nu kan se resultat av i form av ett stort antal personer som är frihetsberövade i dessa ärenden. Det gäller såväl mord som försök till mord och flera fall av grova vapenbrott samt narkotikabrott, säger ­Stefan ­Sintéus.

Dyster baksida

Men det finns en dyster baksida även om flera åklagare ­hyllar enskilda polisers arbetsinsatser. Flera mordutredningar lider av allvarliga brister och mord där åklagare anser att det finns möjlighet att eventuellt komma framåt läggs åt sidan och blir vilande eftersom det saknas utredare.

Chefsåklagare Pär Andersson har tvingats lämna två mord­utredningar till polisen efter att han nekats utredare.

– Det fanns saker kvar att göra men jag fick ingen personal och då lämnade jag över utredningarna till polisen, säger Pär Andersson.

Den ena mordutredningen handlar om mordet på tand­läkaren Rami Amin som sköts ihjäl sent på natten den 8 december förra året i närheten av sina föräldrars hem i Malmö.

Den andra mordutredningen som Pär Andersson släppt och som därmed blivit vilande, är det misstänkta mordet på en 49-årig man som hittades död i en bil som sänkts i Västra hamnen i Malmö.

Inga frihetsberövade

Inte i någon av de två utredningarna finns någon frihetsberövad. Inget tyder heller på att någon ska bli det.

– Det är inte ovanligt att en förundersökning återlämnas till polisen från åklagare. Något eller några av våra mordutredningar kan komma att bli ett så kallat kallt fall beroende på att vi just nu inte kommer mycket längre, säger polismästare ­Stefan Sintéus.

Men bristen på ­polisutredare i fall där det faktiskt finns misstänkta har fått chefsåklagaren Ola ­Sjöstrand i Malmö att skriva ett skarpt formulerat brev.  Det senaste skickades för tre veckor sedan.

Mopedmordet svårt att utreda

Brevet handlar om hur en av polisens utredningsgrupper  drabbats av svårigheter. 

Gruppen det handlar om kallas internt för PUG Censorsgatan.  Den har tidigare fått tillskott av personal, men sedan blev det stopp. PUG Censorsgatan utreder ett mord, fyra mordförsök samt grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

I PUG Censorsgatan ingår bland annat mordet på en 19-åring som sköts ihjäl på Censorsgatan i Malmö den 19 september förra året. 19-åringen satt i en bil. I den fanns också tre andra män. Männen ska enligt polisen ha blivit beskjutna av yngre män med automatvapen som försvann på moped.

Men samma grupp utreder också andra brott bland annat grova narkotikabrott och grovt vapenbrott 

Polisens egen utrednings­ledare i PUG Censorsgatan har flera gånger bett sina chefer inom Malmöpolisen om mer personal men inte fått respons. Utredningen behöver bland annat cirka sex poliser som kan genomföra förhör. 

”Diskussioner pågår väl fortfarande”

Sista utvägen för att lyckas få mer folk är att åklagarnas egen chef, Ola Sjöstrand, kontaktar polisledningen i Malmö.

Ett brev som Ola Sjöstrand skickade den 17 mars har än så länge inte gett åklagaren i PUG Censorsgatan, Neela Frisell, någon större hjälp.

– Diskussioner pågår väl fortfarande om hur och på vilket sätt gruppen kan förstärkas. Vi har fått kontakt med en person som kanske kan hjälpa till med visualiseringsbiten, säger hon.

Bekymmersamt läge

Malmöpolisen har i brist på resurser valt en metod för att hantera den här typen av situationer. Polisledningen väljer själva ut vilka utredningar som anses behöva stöd och vilka som inte ska få några utredare alls. 

– Det är ju ingen hemlighet att läget för polisen i Malmö är bekymmersamt med anledning av det stora antalet utredningar av grova brott, däribland flera mordutredningar. När det gäller den aktuella skrivelsen har vi kunnat tillgodose en del av det efterfrågade genom att ­disponera om den resurs vi har tillgång till. Det är den metod vi måste använda oss av för att kunna klara av den överbelastning som just nu råder, säger ­Stefan Sintéus.

Men han har andra och allvarliga problem, som också är ett problem för den nyligen utsedda regionpolischefen Carina Persson.

Det är utvärderingar som gjorts av NOA, Nationella operativa avdelningens experter på mordutredningar. I minst tre mordutredningar har NOA:s så kallade bedömandegrupp hittat allvarliga brister i mordutredningar som pågår i Malmö. Granskningarna görs när mer än 30 dagar gått utan att det finns någon misstänkt i en utredning. 

Mordexperternas kritik

Kritiken har bland annat handlat om att polisutredare varit oerfarna att utreda grova våldsbrott och därför inte vetat vad och hur de ska göra. Det bekräftar flera källor. Kritiken ska i ett fall ha varit skoningslös.

Mordexperterna har också slagit ned på att rätt saker inte gjorts i inledningen av mordutredningar.

Exakt vad som står i nationella bedömandegruppens rapporter om mordutredningarna de granskat i Malmö är hemligstämplat.

– När de nationella bedömandegrupperna bedömer en mordutredning kommer det ovillkorligen med både positiva och negativa synpunkter. Det är ju en av anledningarna till varför vi vill att någon bedömer ärendet med ”andra ögon”. I rapporterna lämnas synpunkter som vi av taktiska skäl inte kan offentliggöra, därför är rapporterna belagda med hög sekretess, säger Stefan Sintéus.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag