Martin Törnblad, 25, dömdes till 18 års fängelse. Foto: Anna HållamsMartin Törnblad, 25, dömdes till 18 års fängelse. Foto: Anna Hållams
Martin Törnblad, 25, dömdes till 18 års fängelse. Foto: Anna Hållams
Sara Lundblad, dömdes till 18 års fängelse. Foto: Anna HållamsSara Lundblad, dömdes till 18 års fängelse. Foto: Anna Hållams
Sara Lundblad, dömdes till 18 års fängelse. Foto: Anna Hållams
Här hittades kroppen. Foto: Karl NilssonHär hittades kroppen. Foto: Karl Nilsson
Här hittades kroppen. Foto: Karl Nilsson

Morddömde Törnblads konflikt med anstalten

Publicerad

Han dömd för att ha skjutit ihjäl sin svärfar – lantbrukaren och miljonären Göran Lundblad.

Nu har Martin Törnblad hamnat i konflikt med Kumlafängelsets ledning. Detta sedan han nekats permission för att delta i en begravning för en nära anhörig.

Det finns "inget som tyder på att Martin Törnblad har haft en nära kontakt med sin moster", skriver anstalten.

Martin Törnblad, 25, och hans tidigare flickvän Sara Lundblad, 28, dömdes som skyldiga till mordet på Saras pappa, lantbrukaren Göran Lundblad, 63, som försvann i slutet av augusti 2012. Först närmare två år efter det gåtfulla försvinnandet hittades kroppen nedgrävd på en åker bara, knappt en kilometer från lantbrukarens hem i Förlösa utanför Kalmar.

Efter morddomarna i Göta hovrätt har det före kärleksparet börjat avtjäna sina 18-åriga fängelsestraff.

Men nu har Martin Törnblad kommit på kant med Kriminalvården och anstalten Kumla i synnerhet.

Göran Lundblad mördades av Martin Törnbla d och Sara Lundblad.Foto: OKÄND

Ville gå på mosterns begravning

För en tid sedan ansökte den morddömde 25-åringen om permission för att närvara vid sin mosters begravning – något som anstalten säger bestämt nej till.

I beslutet står det: "Han (Martin Törnblad, red:s anm.) avtjänar ett långt fängelsestraff och får inte beviljas regelbunden och strukturerad permission. Särskild permission får beviljas under bevakning."

Anstalten Kumlas beslut om att neka permission baseras också på att Martin Törnblad misskött sig under den första tiden bakom galler – bland annat genom arbetsvägran vid totalt fyra tillfällen.

Här på Kumlaanstalten sitter Martin Törnblad i fängelse.Foto: Richard Ström /Expressen

Varnats för olämpligt uppträdande

25-åringen har även tilldelats två varningar för "olämpligt uppträdande" mot personalen. Det skedde i juni förra året.

Anstalten Kumla skriver vidare i beslutet: "Det förekommer inga uppgifter om nära kontakt med till mostern för att hon ska bedömas som närstående."

Fängelset gör också bedömningen att "skälen för permission överväger inte den risk som finns för att Martin Törnblad kommer att begå brott, undandra sig straffets fullgörande eller på annat sätt missköta sig", som det står i beslutet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag