Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morddömde André Roslund nekar till brott

André Roslund under rättegångens första dag i Malmö.Foto: Micke Ölander
André Roslund när han satt i fängelse för mord.Foto: Larseric Linden
André Roslund har varit internationellt efterlyst.
Pattaya i Thailand.Foto: Cornelia Nordström

Tillbakalutad och med armen stödd på en stolsrygg lyssnade morddömde André Roslund, 43, i förmiddags på åklagarens beskrivning av hur han lurat staten på miljontals kronor.

Sedan nekade André Roslund till alla grova bokförings- och skattebrott som åklagaren anser att han gjort sig skyldig till.

Någon minut över klockan 9 på onsdagen fördes Roslund in i rättssal 4 i Malmö tingsrätt, bevakad av tre kriminalvårdare som fört honom till tingsrätten från häktet. Där har han suttit inlåst sedan polisen grep honom på Arlanda i början av juli när han kom från Thailand.

Vice chefsåklagare Gina Kezovska gick igenom åtta åtalspunkter som gäller grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott medan Roslund, iförd khakiskjorta och khakibyxor, satt lätt tillbakalutad med högra armen stödd på en stolsrygg.

Gick igenom nio åtalspunkter

Den nionde åtalspunkten gäller att André Roslund brutit mot det näringsförbud på sju år som han dömdes till i en annan ekobrottshärva. Nu vill åklagaren att han ska dömas till nio års näringsförbud.

Enda gången han yttrade något var när domaren frågade honom om personnummer och liknande uppgifter.

- Jajamän, svarade Roslund vid ett tillfälle.

Sedan var det hans försvarare, Lars Engstrand, som svarade i hans ställe när åklagaren gick igenom de nio åtalspunkterna.

Första punkten gäller ett bolag i Malmö där det gjordes insättningar på sammanlagt cirka 4,9 miljoner kronor men också uttag på lika mycket.

Förnekar brott

Åklagaren anser att André Roslund varit företrädare för bolaget och han därför ska dömas för grovt bokföringsbrott.

- Han förnekar och har inte varit ställföreträdare, svarade Lars Engstrand.

Så svarade advokaten på samtliga nio åtalspunkter, att Roslund förnekar brott, utom i ett avseende där Roslund faktiskt medgav en sak men det gällde inte något av de grova brotten.

Hans medåtalade, en 54-årig Lundabo, är åtalad för ett fall av grovt bokföringsbrott. Även han nekade till brott.

Rättegången ska pågå i tre dagar och avslutas på fredag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!