Sara Lundblad dömdes till 18 års fängelse.Sara Lundblad dömdes till 18 års fängelse.
Sara Lundblad dömdes till 18 års fängelse.
Sara Lundblad under en paus vid förhandlingarna i hovrätten i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSENSara Lundblad under en paus vid förhandlingarna i hovrätten i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Sara Lundblad under en paus vid förhandlingarna i hovrätten i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Sara Lundblad dömdes till fängelse i 18 år och avtjänar straffet på fängelset i Ystad. Foto: TOMMY PEDERSENSara Lundblad dömdes till fängelse i 18 år och avtjänar straffet på fängelset i Ystad. Foto: TOMMY PEDERSEN
Sara Lundblad dömdes till fängelse i 18 år och avtjänar straffet på fängelset i Ystad. Foto: TOMMY PEDERSEN

Morddömda Sara Lundblad i isolering efter "större incident"

Publicerad

Sara Lundblad, dömd för mordet på sin pappa Göran Lundblad, placerades i isoleringscell i december.

Bakgrunden var en incident på anstalten i Ystad som "krävde merparten av personalens närvaro".

– Det finns flera olika skäl till att man placerar personer i avskildhet, säger Ulf Mossberg vid Kriminalvården.

Domen föll i januari 2015. Sara Lundblad och Martin Thörnblad dömdes båda till 18 års fängelse för mord på Sara pappa Göran Lundblad.

Sara Lundblad avtjänar sitt straff på anstalten i Ystad i Skåne, som är ett fängelse enbart för kvinnor. Ystadsanstalten har 65 platser, alla i säkerhetsklass 2.

Under våren JO-anmälde hon anstalten. Hon hade då försökt ta kontakt med flera advokater för ett familjerättsärende, men fick inte lov att mejla advokaterna på det sätt hon ville.

"Kriminalvården förhindrar mig att ta kontakt med en advokat", skrev hon i sin anmälan.

Nu har en incident inträffat som ledde till att Sara Lundblad placerades i avskildhet under 15 timmar.

Kriminalvården: "En större incident"

Det var mellan den 12 och den 13 december 2017 som placeringen gällde.

"Sara Lundblad har (...) varit placerad i avskildhet med anledning av en incident som skett på anstalten/häktet i Ystad vilken krävt merparten av personalens närvaro", skriver Kriminalvården i beslutet.

Myndigheten ansåg att åtgärden var nödvändig "för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas" efter det som betecknades som "en större incident".

På morgonen den 13 december hävdes beslutet och Sara Lundblad kunde återvända till den vanliga avdelningen. 

En vanlig cell i Ystadsfängelset är mellan 7 och 8 kvadratmeter stor, har en vanlig dörr med dubbla lås och är utrustat med skrivbord, stol, väggfast säng och toalett.Foto: Kriminalvården

En vanlig cell i Ystadsfängelset är mellan 7 och 8 kvadratmeter stor, har en vanlig dörr med dubbla lås och är utrustat med skrivbord, stol, väggfast säng och toalett.

Kriminalvården kommenterar inte ärenden som rör de intagna. Generellt kan placering i avskildhet ha olika anledningar.

– Det finns flera olika skäl till att man placerar personer i avskildhet. Det kan också vara på egen begäran. Det är alltid av säkerhetsskäl, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvårdens huvudkontor.

Vem tar beslutet?

– Det fattas på ort och ställe.

Hur ofta omprövas det?

– Det varierar. Det beror på vad som ligger bakom. Enligt lagen ska det omprövas "så ofta det finns anledning". 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag