Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordbrännare eldade upp Christers brevduvor

Så ska du agera vid en brand.

När larmet kom skyndade Christer Persson, 51, sig till sitt duvslag i Trelleborg. Det han fick se gjorde honom sorgsen och skrämd. Någon hade försökte elda upp hans duvslag med cirka 70 brevduvor.

– Mina bästa brevduvor dog i branden, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Duvslaget finns vid hans kolonistuga i Trelleborg. Det är en sport han ägnat sig åt i många år som medlem i Trelleborgs Brevduveförening. Det är en sysselsättning som kräver god skötsel av brevduvorna och en varsam hand. Avel är också en del av sporten. Det tar sin tid att få fram bra brevduvor.

Det har Christer Persson lyckats med. Men i dag kring lunchtid omintetgjordes delar av det arbete han lagt ned.

Christer Persson fick larmet från en bekant att det brann i hans duvslag. Flera av hans bösta brevduvor dog.Foto: Privat
Efter branden vågade inte Christer Perssons duvor vara i närheten av duvslaget.Foto: Privat

Satt och skakade

– En bekant ringde och berättade att duvslaget brann, säger Christer Persson.

När han kom fram var brandkåren redan på plats. Han kunde konstatera att flera av hans bästa brevduvor omkommit i branden. I duvslaget fanns cirka 70 duvor innan branden. Värdet på duvorna är svåra att uppskatta men kan vara allt mellan 500 kronor och uppåt.

– De andra duvorna drabbades av chock. De satt och skakade, säger Christer Persson.

Ingen misstänkt

De första uppgifterna om branden tydde på att det fanns stor spridningsrisk. Men brandkåren kunde snabbt släcka branden.

– Det utreds som misstänkt mordbrand alternativt skadegörelse genom mordbrand, säger Peter Kjellkvist vid polisens regionledningscentral i Malmö.

Det finns inga uppgifter om att polisen gripit någon misstänkt.

Christer Persson är en av cirka 250 personer i Sverige som sysslar brevduvesport. Tävlingar äger rum främst under sommarhalvåret. Vid en tävling vinner den duva som avverkar en sträcka snabbast. Tiden mäts av en speciell ring som sätts fast på duvorna. Den markerar tiden för ankomsten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!