Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarna får inte ringa till varandra

De båda dömda mördarna Natalia Pshenkina, 41, och Sara Lundblad, 32, får inte lov att ringa till varandra i fängelset.

De blev ett par på Ystadsanstalten i mars 2018 och förlovade sig året därpå.

Nu finns de på skilda anstalter och anses inte vara så ”närstående” att de ska få ha telefonkontakt.

I januari 2015 dömdes Sara Lundblad och hennes dåvarande pojkvän Martin Törnblad till 18 års fängelse för mordet på hennes pappa, 63-årige lantbrukaren Göran Lundblad i Förlösa utanför Kalmar.

Natalia Pshenkina, 40, mördade sin ex-sambo med hammare och kniv 2005 och dömdes till livstid.
Foto: RICHARD STRÖM
Sara Lundblad, 32, mördade sin pappa Göran Lundblad och grävde ner kroppen. Hon avtjänar 18 års fängelse.
Foto: PRIVAT
Göran Lundblad sköts till döds med ett hagelgevär i sitt hem in Förlösa utanför Kalmar den 30 augusti 2012.
Foto: KARL NILSSON

Han sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär den 30 augusti 2012. Kroppen grävdes ner i en åker 700 meter från hans hem och hittades inte förrän två år senare.

Då hade Martin Törnblad berättat om mordet för Missing people-medlemmen Therese Tang, som meddelade polisen och aktivt bidrog till att brottet löstes.

Natalia Pshenkina mördade sin ex-sambo tillsammans med två manliga kumpaner i Gnesta 2005. Mannen, en 40-årig företagare, hittades i sin bostad efter cirka fyra månader.

Blev ett par i Ystad

Han hade sannolikt mördats med hammare och kniv i vardagsrummet och sedan släpats till badkaret, där han låg när vaktmästaren gick in i lägenheten.

Natalia Pshenkina och männen hade tagit med sig bankkort och pinkoder och gjort av med pengarna under tiden fram tills kroppen hittades. Pshenkina dömdes till livstids fängelse.

Sara Lundblad och Natalia Pshenkina levde som ett par på Ystadsanstalten tills Pshenkina flyttades till Hinseberg sommaren 2019.

Sara Lundblad har också flyttats och avtjänar för närvarande sitt straff på anstalten Färingsö i Ekerö kommun. Paret håller kontakten via brev – men vill kunna ringa till varandra.

Anses inte närstående

Sådant tillstånd kan intagna få om de anses som närstående och har en dokumenterat varaktig relation. Sara Lundblad sökte tillstånd med just den motiveringen.

Men Kriminalvården ansåg inte att detta krav var uppfyllt när det gällde hennes och Pshenkinas relation, och avslog ansökan i slutet av mars.

Sara Lundblad överklagade till förvaltningsrätten och skrev att Natalia Pshenkina ”utöver sonen är hennes närmast närstående”. Men förvaltningsrätten ändrar inte beslutet.

”Utöver Sara Lundblads egna uppgifter saknas underlag som ger stöd för att deras relation ska anses varaktig över tid”, heter det i förvaltningsrättens beslut.

TV: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!