Sara Lundblad. Foto: PrivatSara Lundblad. Foto: Privat
Sara Lundblad. Foto: Privat
KROPPEN HITTADES EFTER TVÅ ÅR. I två år låg kvarlevorna efter den ihjälskjutne lantbrukaren Göran Lundblad, 63, gömda i en grop 700 meter från hans eget bostadshus. Först sedan Martin Törnblad anförtrott sig åt Missing People kom sanningen i dagen och platsen kunde pekas ut. Foto: Karl NilssonKROPPEN HITTADES EFTER TVÅ ÅR. I två år låg kvarlevorna efter den ihjälskjutne lantbrukaren Göran Lundblad, 63, gömda i en grop 700 meter från hans eget bostadshus. Först sedan Martin Törnblad anförtrott sig åt Missing People kom sanningen i dagen och platsen kunde pekas ut. Foto: Karl Nilsson
KROPPEN HITTADES EFTER TVÅ ÅR. I två år låg kvarlevorna efter den ihjälskjutne lantbrukaren Göran Lundblad, 63, gömda i en grop 700 meter från hans eget bostadshus. Först sedan Martin Törnblad anförtrott sig åt Missing People kom sanningen i dagen och platsen kunde pekas ut. Foto: Karl Nilsson
VILLE LÄMNA NYA UPPGIFTER. Den dömde mördaren Martin Törnblad, 24, hävdade under rättegångarna att han inte haft med mordet att göra, men han ville inte säga vem mördaren var. Nu har han haft ett flera timmar långt samtal med polisen och lämnat nya uppgifter. Foto: Micke ÖlanderVILLE LÄMNA NYA UPPGIFTER. Den dömde mördaren Martin Törnblad, 24, hävdade under rättegångarna att han inte haft med mordet att göra, men han ville inte säga vem mördaren var. Nu har han haft ett flera timmar långt samtal med polisen och lämnat nya uppgifter. Foto: Micke Ölander
VILLE LÄMNA NYA UPPGIFTER. Den dömde mördaren Martin Törnblad, 24, hävdade under rättegångarna att han inte haft med mordet att göra, men han ville inte säga vem mördaren var. Nu har han haft ett flera timmar långt samtal med polisen och lämnat nya uppgifter.  Foto: Micke Ölander
Göran Lundblad. Foto: PrivatGöran Lundblad. Foto: Privat
Göran Lundblad.  Foto: Privat
Göran Lundblads bostadshus, platsen där mordet ägde rum. Motivet till dådet tros ha varit att både dottern och hennes fästman ville komma över Göran Lundblads förmögenhet på 50 miljoner kronor. Foto: Karl NilssonGöran Lundblads bostadshus, platsen där mordet ägde rum. Motivet till dådet tros ha varit att både dottern och hennes fästman ville komma över Göran Lundblads förmögenhet på 50 miljoner kronor. Foto: Karl Nilsson
Göran Lundblads bostadshus, platsen där mordet ägde rum. Motivet till dådet tros ha varit att både dottern och hennes fästman ville komma över Göran Lundblads förmögenhet på 50 miljoner kronor. Foto: Karl Nilsson
Therese Tang, operativ ledare för Missing People och den som fick Martin Törnblad att berätta om mordet. Tang anses genom sitt arbete ha varit den som mer eller mindre löste mordfallet åt polisen. Foto: Suvad MrkonjicTherese Tang, operativ ledare för Missing People och den som fick Martin Törnblad att berätta om mordet. Tang anses genom sitt arbete ha varit den som mer eller mindre löste mordfallet åt polisen. Foto: Suvad Mrkonjic
Therese Tang, operativ ledare för Missing People och den som fick Martin Törnblad att berätta om mordet. Tang anses genom sitt arbete ha varit den som mer eller mindre löste mordfallet åt polisen. Foto: Suvad Mrkonjic

Mördarens hemliga samtal med polisen

Publicerad

24-årige Martin Törnblad dömdes till 18 års fängelse för att ha mördat 63-årige lantbrukaren Göran Lundblad norr om Kalmar.

Nu kan Kvällsposten avslöja att den dömde mördaren haft ett nytt och flera timmar långt samtal med både åklagaren och mordutredarna i fallet.

Vid det hemliga samtalet ska den dömde mördaren ha lämnat hittills okända uppgifter om vem den verklige mördaren är.

Lantbrukaren Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Norra Förlösa norr om Kalmar i slutet av augusti 2012. Han anmäldes senare försvunnen av sin i dag 27-åriga dotter Sara Lundblad.

Polisens spaningsledare Ulf Martinsson berättar att man initialt rubricerade det som ett allmänt försvinnande. Men ett par månader senare rubricerade man om fallet till misstanken om att lantbrukaren bragts om livet.

– Vi var i gång med olika utredningsåtgärder, men kom tyvärr ingen vart, säger Ulf Martinsson.

Först två år senare kom en öppning - när Martin Törnblad, fästman till Sara Lundblad, sökte upp organisationen Missing People och i ett kärleksrus till organisationens operativa ledare Therese Tang lämnade helt nya och sensationella uppgifter.

Gömde kroppen på åker

Törnblad berättade att det var han och Sara Lundblad som gemensamt och i samförstånd tagit livet av Göran Lundblad och grävt ner kroppen på en åker i närheten av hans bostadshus.

Avslöjandet ledde till att båda greps av polisen och senare dömdes mot sitt nekande till vardera 18 års fängelse för mord.

I domstolen skyllde Martin Törnblad mordet på en annan person han inte ville ange namnet på. Hans enda befattning med händelsen skulle ha varit att han hjälpt till att forsla bort liket och gräva en grav där kroppen dumpades.

Varken tingsrätten eller hovrätten trodde på de uppgifterna.

Ny kontakt med polisen

Nu kan Kvällsposten avslöja att Törnblad haft ny kontakt med både åklagaren Gunilla Öhlin och mordutredarna.

Vid ett två timmar långt möte i polishuset i Kalmar ska den dömde 24-årige mördaren ha lämnat helt nya uppgifter om mordet. Bland annat ska han ha pekat ut vem den verklige gärningsmannen varit, den som hållit i skjutvapnet när lantbrukaren Göran Lundblad mördades hemma i sovrummet på sin gård.

– Jag kan bekräfta att det hållits ett möte, men jag tänker inte gå in på vad som sades, säger åklagaren Gunilla Öhlin.

Hon betonar att det var Martin Törnblad som påkallade mötet. Ingen är heller delgiven nya misstankar i ärendet.

– Utredningen är nedlagd och det finns en laga kraft vunnen dom i målet. Vad Törnblad sagt är inget jag tänker berätta.

Även spaningsledaren Ulf Martinsson är tystlåten.

– I nuläget har vi inte fler uppgifter att lämna, säger han.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag