Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördaren värvas till nytt mc-gäng i Skåne

Från holland. Satudarah bildades i Moorderecht, Holland, 1990. Nu expanderar de kraftigt och vid gängets invigningsfest norr om Köpenhamn i helgen deltog flera medlemmar ur Satudarahs avdelning i Skåne. Denna bild är från en av mc-gängets tidigare sammankomster.

MC-gänget Satudarah som nu etablerat sig i Danmark. Enligt uppgifter i dansk media de har rekryterat morddömde förre Hells Angels-medlemmen Ole "Ost" Bonnesen Nielsen.

Vid gängets invigningsfest norr om Köpenhamn i helgen deltog flera medlemmar ur Satudarahs avdelning i Skåne.

Dansk och svensk polis har följt kriminella MC-gänget Satudarah ett halvår inför deras annonserade etablering i Skandinavien. På gängets hemsida finns redan ett chapter, en avdelning, i Malmö. Men någon känd klubblokal finns ännu inte i Sverige.

Satudarah hade redan i våras ett danskt "chapter" på Själland på sin hemsida. Men några västar med klubbens emblem har inte setts i Danmark. Inte förrän i lördags när Satudarah höll stor invigningsfest i Bagsværd i norra Köpenhamn.

"Vi har registrerat alla"

Till festen kom ett par hundra gäster från Tyskland och Holland. Men också från Sverige.

- Vi har registrerat alla på festen. Det var ju en öppningsfest för den här nya avdelningen, säger Tormod Christensen vid danska rikskriminalens Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Precis som i Danmark följer den svenska polisen Satudarah.

- Satudarah är en gruppering som vi vet finns i Malmö, säger Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen i Skåne.

- Några av dem var med på Satudarahs fest i Köpenhamn nu i helgen.

- Vi följer utvecklingen noga. Men vi har inte sett dem med sina västar här i Malmö.

Sköts ihjäl efter jullunch

Enligt Tormod Christensen kommer en stor del av den nya danska avdelningens medlemmar från den så kallade Værebrogruppen, Værebros Hårde Kerne, VHK. Ett gäng från Köpenhamn som inte kört motorcykel tidigare.

Tormod Christensen vill inte säga något om andra medlemmar i Satudarah MC. Och när han får frågan om morddömde före detta Hells Angels-medlemmen Ole "Ost" Bonnesen Nielsen hänvisar Tormod Christensen till uppgifter i dansk press.

- Jag vill inte kommentera om Satudarah har medlemmar från HA eller Bandidos, säger Tormod Christensen till Kvällsposten.

Ole "Ost" Bonnesen Nielsen som var med i ett stödgäng till Hells Angels dömdes 1985 för mordet på Anker "Hövding" Walther Markus . "Hövding" var ledare för MC-gänget Bullshit som utmanade HA i Danmark. "Hövding" var den tredje Bullshit-presidenten som mördades på mindre än två år. Han sköts ihjäl efter en jullunch på ett café i Christiania.

"Vi följer dem mycket noga"

Satudarah har sitt ursprung i Holland. Men sprider sig snabbt och finns i dag i flera europeiska länder. Senaste synliga etableringen är den i Köpenhamn.

Vad vill Satudarah? Vad har de för planer i Danmark?

- Det är riktigt svårt att säga vad de tänkt sig. Det får vi se. Det är så nytt alltihop, säger Tormod Christensen till Kvällsposten.

- Men jag kan säga att dansk polis har mycket stor uppmärksamhet på gänget. Vi följer dem mycket noga hela tiden.

- Och det har vi gjort under lång tid. Vi har full koll på den här etableringen. Och det tänker vi ha i fortsättningen också.

- Om man är ett MC-gäng i Danmark så drar man på sig polisens uppmärksamhet. Det gäller även Satudarah, säger Tormod Christensen.

Är de fiender till Bandidos och Hells Angels?

- Det är riktigt svårt att svara på. Hur det kommer att bli i Danmark vet vi inte än. Men vi håller ögonen på det.

Tillbakavisar ryktet

Nya rykten säger att Satudarah nu har planer på en andra avdelning i Danmark. Men detta tillbakavisas enligt tidningen Ekstrabladet av mc-gänget.

- Jag kan inte svara på om det är fler chapters på gång. Men vi är naturligtvis mycket uppmärksamma på det också, säger Tormod Christensen.

Gängen som gick samman

Satudarah

MC-klubben Satudarah MC grundades i Moorderecht, Holland, 1990. I Holland har klubben omkring 800 medlemmar fördelade på ett 30-tal lokalavdelningar, så kallade chapters.

Gängmedlemmar i Holland har gjort sig skyldiga till klassiska mc-relaterade brott som narkotikahandel, utpressning och vapenhandel.

På kort tid har Satudarah öppnat avdelningar i Spanien, Belgien, Tyskland och nu senast i Danmark och Sverige. De uppges även ha haft planer på att starta i Norge, men av okänd anledning tycks det inte ha blivit av.

Satudarah i Köpenhamn tros bestå av tidigare medlemmar i VHK, Black Cobra och enskilda före detta Hells Angels-medlemmar.

VHK

Værebros Hårde Kerne, VHK är ett löst sammansatt gäng med bas i en villa på Lauritsvej i Norra Storköpenhamn. De klassas av polisen som "ett kriminellt nätverk" och har funnits i cirka 10 år.

Villan i ett industriområde ägs av en av de tongivande medlemmarna i gänget.

VHK är inget MC-gäng även om några av dem kör motorcykel. De har i flera år varit i konflikt med andra Köpenhamnsgäng bland andra det vid Blågårds Plads på Østerbro.

Källor: Danska polisen, danska TV2, EkstraBladet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!