Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren Sara Lundblad får inte gifta sig i fängelset

Foto: PRIVAT
Efter tips från Missing Peoples ledare började polisen gräva efter kvarlevorna från den mördade lantbrukaren Göran Lundblad.
Foto: KARL NILSSON
Foto: ANNA HÅLLAMS

Den 32-åriga mördaren Sara Lundblad mötte kärleken i fängelset – men Kriminalvården vägrar gå med på att hon ska få gifta sig med partnern innanför murarna.

Inte ens genom att hänvisa till en av Europakonventionens paragrafer om den enskildes rätt att ingå äktenskap har fått myndigheterna att rucka på sitt beslut. 

Det så kallade Förlösamordet var ett mord som skedde i Förlösa utanför Kalmar den 30 augusti 2012. Mordet är ett av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria på senare tid.

Offret var 63-årige lantbrukaren Göran Lundblad som sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär. Kroppen gömdes sedan i en åker 700 meter från hemmet.

Under lång tid fanns inga uppgifter vad som hänt lantbrukaren och hans försvinnande betecknades som konstigt. Först senare uppstod misstanken att han fallit offer för brott. 

FYNDPLATSEN. Den 63-årige lantbrukaren hittades nedgrävd på sin egen åker.
Foto: KARL NILSSON

I januari 2015 dömdes både dottern Sara Lundblad och hennes dåvarande pojkvän Martin Törnblad mot sitt nekande för mordet.

Båda dömdes till 18 års fängelse i både tingsrätten och hovrätten. Högsta domstolen avslog sedan parets begäran om prövningstillstånd.

Motivet till mordet tros ha varit Lundblads förmögenhet och att han motsatte sig dotterns pojkvän.

Sedan länge avtjänar Sara Lundblad sitt straff på kvinnofängelset i Ystad – en sluten anstalt med 65 platser. 

Det var också där hon mötte sin nya kärlek – en annan kvinna som hon etablerade ett fast förhållande med i mars 2018 när de bodde på samma avdelning.

I ett brev till Kriminalvåden har Sara Lundblad själv förklarat att paret ingick förlovning 2019 och att de senare planerade för giftermål.

Det var den dåvarande fästmannen Martin Törnblad som berättade för en av Missing Peoples ledare vad som hänt den försvunne lantbrukaren.
Foto: KARL NILSSON

– Vi har en stabil och lycklig relation och vill ta nästa steg nu, förklarar Sara Lundblad för myndigheten. 

Men längs vägen uppstod komplikationer när partnern plötsligt flyttades till anstalten Hinseberg. I ett omintetgjordes fler fysiska möten.

I flera månader har därefter Sara Lundblad kämpat för att paret ska få mötas igen på anstalten i Ystad för att ingå sitt efterlängtade äktenskap.

För det är bara inom anstaltens murar en vigsel kan äga rum eftersom partnern saknar egna permissioner och möjlighet att tillfälligt vistas ute i samhället.

Sara Lundblad, som själv beviljats flera permissioner, anser att det hela kan lösas genom att partnern får besöka det skånska fängelset genom ett transportbesök, som kan ses som en tillfällig placering.

Hänvisar till konvention

Hon hänvisar också till Europakonventionens artikel 12 som garanterar enskildas rätt att ingå äktenskap.

Men från Kriminalvårdens sida har det hittills varit blankt nej.

I en handling menar Kriminalvården att partnern har en bakgrund som kan äventyra säkerheten på anstalten. Man anser också att ett beviljat besökstillstånd skulle kunna motverka Sara Lundblads återanpassning till samhället. 

Sara Lundblad har senare överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö och hävdat rätten till giftermål.

Men i en ny dom intar domstolen samma inställning som Kriminalvården – att paret inte ska få gifta sig på anstalten.MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!