Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren misstänks ha spanat på mördade paret

Kvällspostens Fanny Berg rapporterade för några dagar sedan från Arlöv där ett äldre par påträffades döda.
Sju civila utredare och två uniformerade poliser var på plats under söndagen mellan kl 9 och kl 15. För en vecka sedan mördades här ett äldre par. Mannen var rullstolsbunden.Foto: Fritz Schibli / Fritz Schibli - FZ webbfilm
Ewa-Gun Westford vid polisen uppgav på söndagen att det fortfarande inte finns någon misstänkt till dubbelmordet.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Polisen misstänker att mördaren spanat på det äldre par i Arlöv som hittades döda i sin lägenhet för en vecka sedan.

– Vi har fortfarande ingen misstänkt, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Under söndagen gjorde utredare en kartläggning av området kring parets bostad.

Paret som hittades mördade var båda i 70-årsåldern. Kvinnan var nästan 80 år. Mannen satt i rullstol. Deras höga ålder och mannens sjukdom gör att de var extra utsatta. Paret hade bott i lägenheten i ett år innan de mördades. De flyttade dit efter att ha sålt sin villa som de ägt i cirka 40 år. Villan låg i Arlöv.

Polisen har för närvarande 20 utredare som arbetar med fallet. Men ingen misstänkt.

Sju av utredare och två uniformerade poliser var på plats i området strax före kl 9 på söndagen. Strax efter klockan lämnade de. Det fanns tre syften med polisernas närvaro. 

Ett var att prata med eventuella vittnen.

– Vi har sökt kontakt med personer som kan ha sett något, säger Ewa-Gun Westford.

Kartlade bostadsområdet

Människor som bor i ett bostadsområde har ofta vanor. Man går ut med hunden vid ett visst klockslag eller besöker en affär vid ett annat klockslag. Andra tar promenader på på vissa tidpunkter. Vanemänniskor som dessa men också andra som bor i ett område har en tendens att lägga märke till det som sticker ut, det som bryter mot det normala.

Det andra syftet var:

– Utredarna var bland annat där för att bilda sig en uppfattning om området och hur det ser ut och vilka som rör sig där, säger Ewa-Gun Westford. 

Det tredje syftet med närvaron gick ut på att samtala med boende som känner oro eller har frågor efter det som har hänt, ett misstänkt rånmord på ett äldre par i deras eget hem mitt på dagen för en vecka sedan.

Parets bostad, en lägenhet, har en sådan placering att en person som vistas utanför utan större problem kan hålla det under uppsikt. Polisen vet dessutom ganska exakt mellan vilka klockslag som paret mördades.

Viktiga klockslag

Hemtjänsten var hos paret cirka kl 10.40, enligt de anteckningar som personalen gjort. Klockan 13.40 kom personal från hemtjänsten dit på nytt, gick in i lägenheten och hittade paret.

Eftersom hemtjänsten noterar tidpunkten för sina besök vet polisen att paret mördades någon mellan första och andra besöket. 

Den eller de som gick in i lägenheten kan ha spanat mot lägenheten och på så sätt kunnat planera i förväg för att gå in i lägenheten när hemtjänsten inte var där.

– Vi är ju intresserade av vad som hände både innan hemtjänsten besök kl 10.40 och vad som hände efter kl 13.40 men också mellan dessa klockslag, säger Ewa-Gun Westford.

Parets bostad ligger vid en plats där det finns både en bensinstation och en affär.