Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördare får tillbaka Koranen i fängelset

Dagens tre största inrikesnyheter.
Niklas Berisha dömdes till tolv års fängelse för mordet på en kioskägare i Halmstad 2013.Foto: ROBIN ARON
Kriminalvården beslagtog Berishas exemplar av ”The Noble Quran” i hans cell.Foto: amazon.com / amazon.com

Dömde mördaren Niklas Berisha, 26, har inifrån sin cell på Hallanstalten vunnit en seger över Kriminalvården.

Efter en dom i kammarrätten får han tillbaka ett exemplar av Koranen som han blev fråntagen i slutet av förra året. Boken skulle vara ”en radikal version”, hette det då.

Niklas Berisha dömdes tillsammans med sin lillebror för ett mord i Halmstad 2013. De dödade en kioskägare på Andersberg och flydde sedan till Kosovo där de greps.

Vid mordet använde den yngre brodern kniv – och det var kniven som vållade de dödliga skadorna. Niklas Berisha hade en avsågad biljardkö som han slog offret med.

Men domstolarna ansåg att bröderna hade agerat ”gemensamt och i samförstånd” och var lika skyldiga. 26-åringen avtjänar nu ett tolvårigt fängelsestraff på Hall.

Har begått nya brott

Under tiden på Hall har Berisha gjort sig skyldig till nya brott. Han har hållits isolerad på grund av ”omfattande skadegörelse” och ”allvarlig misskötsamhet”.

Förra året dömdes han för våld mot tjänsteman sedan han misshandlat en kriminalvårdare.

Niklas Berisha avtjänar sitt fängelsestraff på anstalten Hall, där han även begått nya brott.Foto: KRIMINALVÅRDEN

Personalen på Hall oroades i det sammanhanget av att den våldsbenägne intagne hade en radikal version av Koranen – ”The Noble Quran”– i sin cell.

Fundamentalistisk och militant

Det är en version som anses vara extremistisk, fundamentalistisk och militant. Kriminalvården hävdade att Berishas bok äventyrade ordningen och säkerheten på anstalten.

Niklas Berisha hänvisade till religionsfriheten och överklagade till förvaltningsrätten – som höll med Kriminalvården.

Men nu har alltså kammarrätten i Stockholm upphävt beslaget. ”The Noble Quran” ska lämnas tillbaka till den intagne, uppger webbtidningen Dagens Juridik.

Har inte påverkat honom

”De synpunkter på denna koranöversättning som Kriminalvården åberopat ger inte stöd för att hans fortsatta innehav av den kan leda till sådana olägenheter som avses i fängelselagen”, heter det i domen.

Berisha hade redan haft boken i 15 månader när den togs ifrån honom.

Inget tyder på att den påverkat honom eller andra intagna på ett sätt som äventyrat ordningen eller säkerheten på anstalten, enligt kammarrätten