Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade sin man – nu överklagar hon domen

Ett av två misstänkta mordvapenFoto: POLISEN
Maken låg och vilade sig på en solstol i förrådet när han överfölls med hammare och yxa, enligt domen.Foto: POLISEN
Foto: TOMAS LEPRINCE

En 47-årig kvinna dömdes i tingsrätten till 16 års fängelse för att ha slagit ihjäl maken med yxa och hammare i villaförrådet i Hjärup. 

Nu överklagar hon domen till hovrätten.

Kvinnan vill frias för mord eller få straffet nedsatt. 

Det var i januari som Räddningstjänsten larmades till en brand i ett villaförråd i Hjärup. Det var den 47-åriga kvinnan som slog larm. I samband med branden rullades en tragedi upp. I förrådet låg kvinnans man ihjälslagen. Misstankarna kom snart att riktas mot kvinnan själv. 

Enligt tingsrättens dom hade kvinnan slagit ihjäl mannen med yxa och hammare i förrådet när han var omtöcknad av alkohol och sömntabletter. Kvinnan ska dessutom ha anlagt en brand i förrådet för att dölja mordet.

Nekade till mord

Kvinnan har hela tiden nekat till misstankarna men har beskrivit att hon befunnit sig i en relation där mannen varit väldigt kontrollerande.

 – Hon har beskrivit en situation där hon känt sig inlåst i förhållandet, berättade kammaråklagare Mathias Larsson inför åtalet

Det var i den lilla byn Hjärup, mellan Malmö och Lund, som den 47-åriga kvinnan slog ihjäl sin man. Foto: TOMAS LEPRINCE

Under rättegången försökte åklagaren visa att det kunde finnas ekonomiska motiv bakom mordet. Paret hade en ojämlikt balanserad ekonomi och kvinnan hade stora skulder medan mannen hade flera hundra tusen kronor på sitt konto.

Tingsrätten fann hustrun skyldig till mord och dömde henne till 16 års fängelse.  

Nu har kvinnans försvarare överklagat domen till Hovrätten. Enligt överklagan vill försvaret att åtalet för mord ska ogillas eller att påföljden "i vart fall" ska sättas ner. Försvaret har dock begärt anstånd till den 25 januari med att utveckla grunderna för sin överklagan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!