Mannen knivmördade sin före detta fru och dumpade kroppen utanför förskolan Smörblomman på Andersbergsområdet i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZONMannen knivmördade sin före detta fru och dumpade kroppen utanför förskolan Smörblomman på Andersbergsområdet i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Mannen knivmördade sin före detta fru och dumpade kroppen utanför förskolan Smörblomman på Andersbergsområdet i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Väldigt många nyfikna följde dramat utanför förskolan på nära håll. Foto: NIKLAS HENRIKCZONVäldigt många nyfikna följde dramat utanför förskolan på nära håll. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Väldigt många nyfikna följde dramat utanför förskolan på nära håll. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Poliserna täcker över den 45-åriga kvinnans kropp efter mordet i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZONPoliserna täcker över den 45-åriga kvinnans kropp efter mordet i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Poliserna täcker över den 45-åriga kvinnans kropp efter mordet i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Mördade sin exfru – inlåst på livstid

Publicerad

En 58-årig man som sommaren 2006 knivmördade sin exfru i Halmstad vill slippa livstidsstraffet – men han får nobben.

Hovrätten tycker att det är för tidigt att ge mannen ett tidsbestämt straff.

I augusti 2006 dödade mannen sin före detta fru med fem knivstick. Han dumpade kroppen från sin bil utanför förskolan Smörblomman på Andersbergsområdet i Halmstad och körde därifrån i hög fart.

Paret var skilda och exfrun hade gift om sig med en ny man.

Redan efter en halvtimme kunde polisen få stopp på flyktbilen norr om Falkenberg. Mannen greps och har suttit inlåst sedan dess, i elva år. Han finns nu på en anstalt i Västervik.

Ingen prövning i HD

Både Halmstads tingsrätt och hovrätten för västra Sverige dömde honom till livstids fängelse. Han överklagade men Högsta domstolen gav inget prövningstillstånd.

Nu har 58-åringen alltså begärt att få sitt straff tidsbestämt.

Mannen hänvisar till att han har arbetat och studerat under tiden i fängelse. Han har även skrivit sammanlagt åtta böcker och blivit medlem i Sveriges Författarförbund.

Han har god kontakt med sina barn och har ett fungerande socialt nätverk av vänner som också besöker honom i fängelset. Han har erbjudits arbete på en restaurang i Malmö.

Kunde släppas 2018

Mannen hävdar att straffvärdet för hans brott är 18 år. Det skulle betyda att han – om påföljden tidsbestämdes på det viset – skulle kunna bli en fri man redan nästa år.

Då har han avtjänat tolv års frihetsstraff, alltså två tredjedelar av 18 år, och skulle kunna bli villkorligt frigiven.

Men hovrätten för västra Sverige anser att frågan om tidsbestämning av straffet är för tidigt väckt. Hovrätten skriver:

"Gärningens straffvärde är så högt att frågan om omvandling av livstidsstraffet är för tidigt väckt med hänsyn till den tid som (58-åringen) har avtjänat. Med hänsyn härtill och på de skäl tingsrätten i övrigt anfört ska hans ansökan därför avslås."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag