Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade Kevins pappa om sorgen

Kevin mördades i Arvika av två småpojkar. Foto: Stefan Hyttfors
Tretton år har gått sedan Patrik Skog, 40, förlorade sin fyraårige son Kevin. Han mördades i Arvika av två småpojkar.
Mordet på fyraårige Texas i Ljungby, river upp såren på nytt.
- Det första jag tänkte var "nej, inte nu igen". Det känns väldigt jobbigt.
Patrik Skog vet allt för väl vad Texas familj går igenom just nu. Den 16 augusti 1998 förlorade han sin son Kevin. Han misshandlades till döds av sina två lekkamrater, en femåring och en sjuåring, nere vid Kyrkviken i Arvika.
De tre barnen hade klättrat i träd och hoppat längdhopp, men plötsligt blivit ovänner. När de blivit sams bestämde de sig för att istället leka fiskeleken. Men bråket blossade upp igen. Det slutade med att de två småpojkarna misshandlade sin fyraårige kamrat till döds. Han hittades död på en lastpall i strandkanten inte långt från hemmet.

Minnen väcks till liv

Patrik Skog minns fortfarande samtalet från brodern. Något hade hänt Kevin och de var tvungen att ta sig till sjukhuset omedelbart. Den syn som mötte honom på sjukhuset sitter fastpräntad på näthinnan. Patrik Skog. Foto: Privat
- Min bror tilläts inte följa med mig in för att säga farväl. Jag fick ensam gå in och gråta över min döda sons kropp. Jag drömmer fortfarande mardrömmar om hur jag står där och försöker få liv i honom.
Att minnena väcks till liv på nytt i samband med Texas död, går inte att förneka. När Patrik fick höra att andra barn kunde vara iblandade även i Ljungbymordet, klarade han inte att gå till jobbet på två dagar.
- Det kom tillbaka så hårt, jag satt och grubblade. Det första man tänkte var "jaha, nu har det hänt igen". Det river upp gamla sår.

"Blev ställd"

Han minns själv chocken när polisen informerade honom om vilka som dödat sonen.
- Jag trodde inte mina öron att barn kunde vara så här. Det är för långt bort från min uppfattningsvärld. Jag tänkte "vad ska jag göra med all min vrede nu?" Jag blev helt ställd.
Kevin hade halvsyskon. Genom åren har Patrik Skog försökt att prata med sina barn om vad som hände och svara på de frågor och funderingar som kommit upp.
Han har aldrig träffat de två som mördade hans son.
- Jag vet inte om jag skulle fixa att prata med dem. Samtidigt vill en del av mig veta varför.

Musiken som tröst

Istället har musiken blivit ett sätt för Patrik att gå vidare.
- Den första tiden isolerade jag mig i mitt eget hem. Jag fick kuratorhjälp för att gå ut till postlådan. Hade det inte varit för musiken, min bror och min äldsta dotter som var med mig den här tiden, hade jag inte fixat detta.
Samtidigt vet han att Kevin hade velat att han skulle leva sitt liv fullt ut och inte begrava sig i sorg. Han känner mycket med Texas familj.
- Att finnas och stötta varandra inom familjen är väldigt viktigt och man får tillåta sig själv att inte falla. Har man något intresse som man håller av och känner att man får tröst av så ska man nog ta itu med det intresset ännu mer, säger han.