Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördade Emilie Mengs chef: ”Trodde inte på polisens teori”

Tre kända rättsfall från Danmark
Emilie Meng försvann 10 juli 2016. Foto: PRIVAT

I ett nytt podcast-avsnitt från danska BT berättar Emilie Mengs chef, prästen Anna Helleberg Kluge, om 17-åringens försvinnande.

Polisen trodde inledningsvis att Emilie Meng hade rymt hemifrån, men hennes närmaste var säkra på att så inte var fallet.

– Vi visste att något var helt fel, säger Anna Helleberg Kluge till BT.

Det har tidigare riktats kritik mot polisens utredningsarbete kring den danska 17-åringen Emilie Mengs försvinnande. För tre år sedan försvann flickan efter en utekväll med vännerna. Ett halvår senare hittades hon död i ett våtmarksområde och mordfallet är ännu olöst. 

Nu talar 17-åringens chef ut i podcasten ”Nogen ved noget: Emilie Meng-mysteriet”.

Prästen Anna Helleberg Kluge som var chef i den kyrka där Emilie Meng jobbade som körsångare berättar att hon aldrig trodde på polisens tidiga teorier.

– Den första dagen var det någon som sade: ”Ah, hon har rymt med en pojkvän”. Men det visste jag att hon inte hade, säger Anna Helleberg Kluge i podcasten.

Visste direkt att något var fel

Emilie skulle ha varit på plats i kyrkan klockan nio den 10 juli 2016, men hon dök aldrig upp. Sedan första stund hon fick höra om Emilies försvinnande visste hon att något allvarligt hade inträffat.

– Emilies mamma kom inspringande och sade ”Är Emilie här?”. Då visste vi alla, organisten, körtjejerna och jag att något var helt fel, fortsätter hon i podcasten.

När polisen fick anmälan om försvinnandet letade de efter flickan med helikopter, både till sjöss och på fastlandet. Men redan andra dagen började polisen arbeta utifrån teorin att flickan rymt hemifrån.

Vännen om sista gången hon såg mördade Emilie, 17

Emilie rymde aldrig hemifrån

– Man blev arg för att polisen inte tog tag i det. För hon rymde inte med någon pojkvän. Hon försov sig inte. Hon rymde inte hemifrån. Emilie gjorde helt enkelt inte sånt, säger Anna Helleberg Kluge i podcasten.   

Först två dygn efter försvinnandet kollade polisen övervakningskamerorna på Korsør Station, där Emilie senast setts, och kunde konstatera att hon inte rymt tillbaka till Köpenhamn.

Polisen har kritiserats på flera punkter i utredningen. Tidigare i år upptäcktes ett allvarligt fel i polisens IT-system som kan ha låtit signaler från mördarens mobiltelefon gå under radarn.