Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mord utreddes inte på ett dygn

Utredningen av mordet på en 30-årig Malmöbo den 14 november blev liggande i minst ett dygn för att det saknades poliser.
Foto: Fritz Schibli
Brevet som avslöjar hur utredningen av mordet på 30-åringen havererade under första dygnet.
Chefsåklagare Ola Sjöstrand i Malmö beskriver i ett brev till Malmöpolisen hur en mordutredning vanskötts och kräver att polisen tillsätter mer resurser.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Kriminalkommissarie Bo Lundqvist har tidigare varnat för bristerna med polisens nya organisation.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Utredningen av gangstermordet på en 30-årig man som sköts till döds i förra veckan i Malmö kan ha vanskötts så grovt att en misstänkt mördare går fri.

Under första dygnet saknades poliser som kunde ta hand om åklagarens krav på åtgärder. Det framgår av ett tidigare hemligt brev till Malmöpolisens högste chef.

– Vi hade svårt att få ordinarie personal på ärendet, Det tog för lång tid, säger Stefan Sintéus som nu kallar in pensionerade mordutredare för att lösa den akuta krisen.

Polisregion Syd har i dag sammanlagt 26 olösta mord man arbetar med men utan tillräckliga resurser. I Malmö är krisen värst med elva spaningsmord och en akut brist på rutinerade spaningsutredare som kan och vet hur en mordutredning ska bedrivas.

Men krisens verkliga omfattning är okänd för utomstående. Ett brev skrivet av chefsåklagare Ola Sjöstrand, chef för Malmö åklagarkammare, avslöjar att bristen på rutinerade mordutredare och en fungerande polisorganisation gör att misstänka mördare kan gå fria. 

Han skrev brevet den 16 november, två dagar efter att en 30-årig man sköts ihjäl på Köpmannagatan i området Seved i Malmö. 

Chefsåklagaren konstaterar i sitt brev till Stefan Sintéus att den ansvariga åklagaren kommit till honom och berättat att hon trots besked till polisen att de skulle vidta en rad viktiga utredningsåtgärder fått veta att inget hände.

Mördare kan hinna fly

I brevet radar Ola Sjöstrand de uppenbara riskerna att mördaren eller mördarna går fria:

# Gärningsmännens förmåga att förstöra och försvåra utredningen ökar varje dag.

# Vittnesuppgifter kallnar med tiden.

# Risken för att vittnen blir rädda alternativt hotas ökar med tiden.

# Risken att gärningsmännen flyr landet är överhängande.

Stefan Sintéus bekräftar för Kvällsposten att den här mordutredningen har misskötts.

– Vi hade ingen mottagare som kunde ta hand om åklagarens direktiv. Vi hade svårt att få ordinarie personal på ärendet, Det tog för lång tid och är självklart djupt olyckligt. Vi vet ju så väl vad som krävs säger Stefan Sintéus.

Exakt vad åklagaren begärde att polisen skulle göra men som inte gjorts två dagar efter mordet är sekretessbelagt.

Kammaråklagare Neela Frisell som är ansvarig åklagare vill inte berätta vad hon bad polisen att göra men som blev liggande.

– Jag vill inte kommentera en pågående förundersökning, säger hon.

Unikt åklagarbrev

Chefsåklagare Ola Sjöstrands brev till polismästare är unikt. Kvällsposten lät den rutinerade kriminalkommissarien Bo Lundqvist, tidigare spaningsledare på numera nedlagda länskriminalen som förr utredde grova våldsbrott, ta del av brevet.

Har du någon gång varit med om under din tid som spaningsledare i mordutredningar att man inte kunnat vidta viktiga åtgärder under de första två dygnen?

– Nej, det har jag inte, säger Bo Lundqvist.

Varför är det viktigt med det som Ola Sjöstrand kallar "skyndsamma åtgärder" när ett mord inträffat?

– Erfarenheten har visat att det finns en klar risk att man tappar den helt avgörande bevisning som förvisso kan fria en misstänkt men också fälla en misstänkt mördare för mord och faktiskt också livstids fängelse, säger han.

– Det är inget Hollywood-påhitt med de första 48-timmarna. De första 48 och 78 timmarna är helt avgörande. Det du inte gör då eller det du missar att göra då kan du aldrig hämta igen. Det hjälper inte om du är 50 man som arbetar i ett helt år, är det borta och och inte inhämtat så är det borta, säger Bo Lundqvist

– Det är för alltid tappat.

Krismöte efter brevet

Efter att Ola Sjöstrand skickat sitt brev hade han på fredagen ett krisartat möte med Stefan Sintéus och biträdande regionpolischefen Jarl Holmström. Frågan var hur utredningen av mordet på Köpmannagatan skulle få fart.

– Men det arrangerade vi ganska så snabbt efter diskussion.Vi har vidtagit de här åtgärderna. Vi har säkrat så vi har fasta utredare i utredningen. Det bestämdes i fredags. Men vi hade problem i början att hitta rätt handläggare i ärendet, säger Stefan Sintéus.

Han uppger att sådant som spårsäkring och dörrknackning på mordplatsen ska ha gjorts. Vissa av de saker som gjordes fick Malmöpolisen hjälp att göra genom en nödlösning. Man använde sig av poliser som var på studiebesök.

– Av en händelse hade vi personal från Stockholm som arbetar med gängkriminella för att studera hur vi arbetar. De har faktiskt hjälpt oss inledningsvis, säger Stefan Sintéus.

Kallar in pensionärer

Hjälpen ska i fortsättningen komma från annat håll. Stefan Sintéus medarbetare sitter just nu och ringer runt till pensionerade mordutredare för att få dem att hjälpa till med mordutredningarna.

– Flera av dem är intresserade så det pågår nu en snabbanställning av dem på timanställlning. Tanken är att de också ska vara mentorer åt de mer oerfarna utredarna, säger Stefan Sintéus.

Malmöpolisen tillsätter också en en helt ny grupp som ska utreda grova brott jämsides med den som redan finns.

– Vi har hållit på att rekrytera nya utredare till en grova brottsgrupp och nu har vi forcerat de rekryteringar. De fasta utredarna har börjat i dag, säger han.

Polisförbundets ordförande Sophia Willander i Region Syd gick i förra veckan ut och krävde att Annika Stenberg, regionpolischef, ska avgå. Facket har bland annat ifrågasatt hur hon prioriterar.

En sådan prioritering som regionledningen gjort var att skrota det som kallades länskriminalen. Det har enligt flera rutinerade poliser men också facket bidragit till den kris som bland annat finns när det gäller mordutredningar.

– Vi har tappat kontrollen. Vi upplever att man har monterat ned en väl fungerande organisation inom det som hette länskriminalen. I den nya organisationen har man ålagt det som nu heter grova brott att inte bara utreda mord men också en mängd andra brott. Nu skickar man runt personal inom regionen, säger Fredrik Brokopp, kommunikationsansvarig i Polisförbundet Region Syd.

Inför beslutet att lägga ned länskriminalen varnades regionledningen av bland annat Polisförbundet men också av en rad polisbefäl att det skulle få allvarliga följder.

Det tog regionchefen Annika Stenberg ingen hänsyn till.

– Samtidigt säger regionpolischefen att vi ska ha ett medarbetardrivet arbete och lyssna på medarbetarna. Det gör man om medarbetarna tycker som ledningen. Men i det här fallet har man uppenbarligen inte lyssnat. Då väljer man istället att att följa de nationella direktiven som går stick i stäv med vad som är bäst för verksamheten, säger Fredrik Brokopp.

"Hade spelat roll"

Bo Lundqvist var en de som försvann från länskriminalen när den upplöstes. Han leder i dag regionens Kalla Fall-grupp.

Om länskriminalen hade funnits i dag – med den enorma belastning som det är i dag nu på polisen i Malmö och södra Sverige – hade det spelat någon roll?

– Det hade spelat roll eftersom vi fortfarande hade haft möjlighet att fördela erfaret folk med mindre erfaret folk. Vi hade säkerligen fortfarande fått låna in en hel grupp från en annan polisregion, säger Bo Lundqvist. 

Du har varit med under den period då ungefär lika många mord på ungefär lika kort tid inträffade i Malmö när länskriminalen fanns. Men ni lyckades lösa det ändå?

– Vi lyckades lösa det och med hjälp av personal inom dåvarande polismyndigheten i Skåne och med extern hjälp. Det blev också en så kallad nationell särskild händelse. Det gjorde också att vi fick hjälp av kompletta mordutredningsteam bland annat från Jönköping och Stockholm. De övriga fallen kunde vi fördela på erfaret folk från Malmö och Helsingborg, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!