Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Monicas paket delas inte ut – hennes område är för farligt

Monica Hardingz har slutat betala för hemleverans av paketen. Hon vet att Postnord ändå inte kommer att dela ut dem. Foto: Privat
Sedan sju år tillbaka har Postnord stoppat utdelning av paket i området Seved. Foto: Sanna Dolck

Sedan sju år tillbaka delar Postnord inte längre ut några paket i Malmöstadsdelen Seved.

Anledningen är att personalen tidigare utsatts för hot.

– Det hände för över sju år sedan, hur länge kan man skylla på det? frågar sig Monica Hardingz som bor på Seved.

För sju år sedan inträffade en allvarlig incident i Malmöstadsdelen Seved, som fick Postnord att stoppa all paketutlämning i området. Det handlade om arbetsmiljön för personalen, förklarar Jan Allan Eklund, produktionsområdeschef på Postnord i Malmö. Stoppet gör att den som beställer och betalar för hemleverans ändå får hämta ut sitt paket hos sitt närmaste postombud, något som SVT Skåne var först med att berätta.

Monica Hardingz har bott på Seved i 17 år och tror att Postnordchefen syftar på ett rån som inträffade för omkring sju år sedan.

– Några killar rånade en postbil på Bragegatan här intill för sju år sedan och därför anser man att det fortfarande är farligt här, säger hon.

”Man blir förbannad”

Seved är det enda området i Malmö där paket inte delas ut av Postnord och Monica Hardingz är irriterad över att hon inte får samma service som andra, baserat på var hon bor. I en Facebookgrupp för boende i området kritiseras beslutet.

– Man blir förbannad. Postombudet ligger på torget, så det är nära, men det spelar ingen roll, beställer man och betalar för hemleverans ska man få det. De äldre damerna i mitt hus orkar inte gå ner till ombudet utan måste be personalen där om hjälp att bära upp deras paket, säger hon.

Här på Rasmusgatan i Malmö delar Postnord sedan sju år tillbaka inte ut några paket. Foto: JONTE WENTZEL

Själv har hon slutat beställa hemleverans eftersom hon vet att paketen ändå inte kommer hem till dörren. Dessutom har vissa butiker på webben lärt sig att paketen inte kan levereras och spärrat möjligheten att välja hemleverans.

– Postnord och kommunen säger att det är farligt här men hur länge kan man skylla på ett brott som inträffade för sju år sedan? Det är hur lugnt som helst här, säger Monica Hardingz.

”Hot riktades mot personalen”

Jan Allan Eklund på Postnord säger att det inte bara handlar om en allvarlig händelse, utan totalt tre stycken. Han vill inte gå in på vad som hänt av hänsyn till sin personal.

– Jag har tagit det här beslutet med bakgrund av arbetsmiljön för min personal. Det handlar om att hot riktats mot personalen och tre allvarliga incidenter. Vi har inte haft den här hotbilden mot personal som delar ut brev och det handlar antagligen om att paketen har ett högre värde än vanlig brevpost.

Förstår du att människor som betalar för den här tjänsten blir upprörda? Man kan ju ha olika skäl till att man väljer hemleverans av sitt paket.

– Ja det förstår jag fullt ut, det är självklart. Det här är inget som är ristat i sten, utan beslutet omprövas löpande, men vi bedömer fortfarande att läget inte är stabilt. Det senaste beslutet togs i mars i år i samråd med stadsdelsförvaltningen och efter att ha haft kontakt polisen. Vi måste kunna upprätthålla säkerheten för personalen.