Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona, 14: Det pratas för lite om killar som tafsar

Mona Turkie är initiativstagare till podden ”Slutatafsa”
Foto: Dusan Marinkovic

Malmötjejen Mona Turkie tycker att det pratas för lite om killar som tafsar. 

Nu har hon startat en podd. 

Tillsammans med fyra klasskompisar delar hon med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp i syfte att stärka andra.

– Jag vill arbeta med detta för jag vet hur det känns. Jag vill inte att tjejer ska behöva vara osäkra på sig själva, vi ska kunna gå ut på gatan när som helst utan att vara rädda, säger 14-åriga initiativstagaren Mona Turkie i det första poddavsnittet. 

Under tisdagen live sände Mona Turkie, 14, sitt första podcast-avsnitt på Facebook tillsammans med fyra klasskamrater. Planen är att fortsätta sända varje måndag.

Det hela började med att Mona och hennes klasskompisar pratat om något som alla upplevt: Att en del killar inte kan respektera tjejers kroppar. Det pratas inte om det i skolan och polisen kan inte göra något då pojkarna är omyndiga, menar hon.

– Kvinnor får ingen röst, det känns som att ingen bryr sig om vad vi tycker. Det är inte många som pratar om det och inte många som anmäler heller, säger Mona Turkie.

Till slut fick Mona nog.

– Alla tjejerna i denna grupp har gått igenom detta och det var därför jag bjöd in dem. De kan relatera och vill inte att andra ska gå igenom samma sak. Därför gör vi det här.

Hon fick hjälp av sin pappa att starta ett Zoommöte och bjuda in sina vänner. När de fyra klasskamraterna väl anslöt sig till podden bad hon sin pappa lämna rummet. ”Du behöver inte vara med längre, vi klarar oss”, sa hon lugnt till pappan. 

Varannan utsätts – många skäms

Mona Turkie ledde samtalet genom hela podden och tittarna kunde kommentera. Trots att deltagarna bara gick i högstadiet hade alla mer eller mindre känt sig utsatta för sexuella övergrepp av jämnåriga killar. Någon vittnade om killar som har fört sina händer innanför byxorna och en annan berättade om en äldre man som tagit på henne under en hel bussresa utan att hon vågade säga ifrån. 

Mona Turkie hoppas kunna göra det hennes lärare misslyckats med. Att skapa ett tryggt rum där unga tjejer kan dela med sig och lyfta sina berättelser och erfarenheter av sexuellt ofredande.

I en rapport från Folkhälsomyndigheten kan man läsa att det är vanligt bland kvinnor att bli utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Enligt rapporten ”Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige 2017”, har uppemot 42 procent av kvinnor i Sverige upplevt sexuella trakasserier. Andelen bland kvinnor i 16-29 års ålder är det mer än hälften av alla kvinnor (57 procent). 

Enligt rapporten utgör sexuella trakasserier, övergrepp och sexuellt våld ett allvarligt hot mot människors trygghet och hälsa. 

Vad tänker du på när du hör de här siffrorna?

– Tanken på att det är så många det rör sig om gör att jag känner att vi måste få stopp på det. Nu behöver vi tjejer stå upp för varandra, säger Mona Turkie. 

Slutatafsa podden

Podden görs inom projektet ”N2C unga ledare” som riktar sig mot skolor.  


Enligt organisationen är syftet att motivera elever till att vara bra förebilder samt att ha ett gott bemötande gentemot varandra. Genom workshops, föreläsningar och coachning på skolor strävar organisationen efter att skapa ledare i klassrumen.


https://no2crimes.se/donations/n2c-ledare/

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!