Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Möllans Basement – här ska unga få jobb

Ända sedan tonåren har Balqis engagerat sig i Malmös föreningsliv för att hjälpa stadens ungdomar till en bättre framtid.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
I en lokal i närheten av Möllevångstorget ska "Möllans Basement" ta form inom en snar framtid
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Det finns en hel del kvar att göra i lokalen, men vissa saker har man hunnit göra. Här kan man se de nya duschar som har satts in.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

Hon tvingades att växa upp tidigt, och fick snabbt upp ögonen för den problematiska situation som många av stadens ungdomar befinner sig i.

Genom projektet "Möllans Basement" hoppas Balqis Khattab, 22, kunna sysselsätta de ungdomar som är i riskzonen.

– Det ska vara som ett aktivitetscenter, där ungdomar kan skapa ett kontaktnät, säger hon.

Projektet "Möllans Basement" är ingen ny idé. Balqis Khattab har under de fyra senaste åren haft en dröm, att öppna en "arbetsförmedling" för ungdomar i Malmö. Och snart kommer drömmen att slå in.

Arbetet tog fart under förra sommaren, då Balqis var projektledare på Stena Fastigheter. Hon fick då syn på en av företagets lokaler som stod tom, i närheten av Möllevångstorget.

– Jag tänkte, varför inte? Så jag tog kontakt med några ansvariga och pratade lite, de bad mig att rita upp en projektplan vilket jag gjorde. Jag fick projektet godkänt som en nyårspresent, och sedan dess har vi börjat jobba på riktigt, säger hon.

Fast i Syrien under ett år

Engagemanget och drivkraften har Balqis Khattab alltid haft nära till hands. Hon mognade tidigt, och har varit engagerad i Malmös föreningsliv ända sedan de tidiga tonåren.

Men bakgrunden till den tidiga mognaden är tämligen dyster.

– Det är en väldigt komplicerad historia. När jag var elva år gammal var vi i Syrien, men när vi skulle lämna landet skapades en konflikt som ledde till att de på flygplatsen tog mitt pass. Jag var fast i Syrien under ett år, och fick se saker som jag inte borde ha sett. Det var mycket att gå igenom, och när jag kom tillbaka var jag mer mogen som person. Jag började umgås med äldre personer och fick tidigt upp ögonen för de problem som finns här, säger hon.

Efter att ha engagerat sig i föreningslivet i Malmö blev Balqis en del av projektet "Tjejer i Förening", vars mål var att aktivera unga tjejer, främst i Rosengård, och låta dem komma i kontakt med andra personer.

– Rosengård känns ibland som en egen stad, lite utanför Malmö. Vi ville ge unga tjejer i Rosengård en meningsfull fritid och jag tycker att vi har lyckats med att fånga både deras, och deras familjers, förtroende. Det är jätteviktigt, säger hon.

Förlorat många ungdomar

Nu väntar ett omfattande arbete med att dra i gång "Möllans Basement". Utöver den arbetsförmedlande delen ska man även tillhandahålla fysiska aktiviteter såsom gymnastik och dans, samt ha utrymmen där människor kan umgås och skapa ett förutsättningslöst kontaktnät.

– Jag kommer inom kort att kontakta flera företag för att få dem att komma hit och prata med ungdomarna, de ska då kunna göra intervjuer här på plats. Vi ska ha föreläsare här som på olika sätt kan berätta och motivera lyssnarna, det kommer att bli riktigt bra, säger Balqis och fortsätter.

– Vi har förlorat flera ungdomar under de senaste åren, det är något vi måste ändra på. Har man ingen sysselsättning, då väljer man ofta fel väg. Jag vill fånga upp dem innan de gör fel val, men det måste gå snabbt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!