Projektet "Möllans Basement" är ingen ny idé. Balqis Khattab har under de fyra senaste åren haft en dröm, att öppna en "arbetsförmedling" för ungdomar i Malmö. Och snart kommer drömmen att slå in.
Arbetet tog fart under förra sommaren, då Balqis var projektledare på Stena Fastigheter. Hon fick då syn på en av företagets lokaler som stod tom, i närheten av Möllevångstorget.
– Jag tänkte, varför inte? Så jag tog kontakt med några ansvariga och pratade lite, de bad mig att rita upp en projektplan vilket jag gjorde. Jag fick projektet godkänt som en nyårspresent, och sedan dess har vi börjat jobba på riktigt, säger hon.
Fast i Syrien under ett år
Engagemanget och drivkraften har Balqis Khattab alltid haft nära till hands. Hon mognade tidigt, och har varit engagerad i Malmös föreningsliv ända sedan de tidiga tonåren.
Men bakgrunden till den tidiga mognaden är tämligen dyster.
– Det är en väldigt komplicerad historia. När jag var elva år gammal var vi i Syrien, men när vi skulle lämna landet skapades en konflikt som ledde till att de på flygplatsen tog mitt pass. Jag var fast i Syrien under ett år, och fick se saker som jag inte borde ha sett. Det var mycket att gå igenom, och när jag kom tillbaka var jag mer mogen som person. Jag började umgås med äldre personer och fick tidigt upp ögonen för de problem som finns här, säger hon.
Efter att ha engagerat sig i föreningslivet i Malmö blev Balqis en del av projektet "Tjejer i Förening", vars mål var att aktivera unga tjejer, främst i Rosengård, och låta dem komma i kontakt med andra personer.
– Rosengård känns ibland som en egen stad, lite utanför Malmö. Vi ville ge unga tjejer i Rosengård en meningsfull fritid och jag tycker att vi har lyckats med att fånga både deras, och deras familjers, förtroende. Det är jätteviktigt, säger hon.
Förlorat många ungdomar
Nu väntar ett omfattande arbete med att dra i gång "Möllans Basement". Utöver den arbetsförmedlande delen ska man även tillhandahålla fysiska aktiviteter såsom gymnastik och dans, samt ha utrymmen där människor kan umgås och skapa ett förutsättningslöst kontaktnät.
– Jag kommer inom kort att kontakta flera företag för att få dem att komma hit och prata med ungdomarna, de ska då kunna göra intervjuer här på plats. Vi ska ha föreläsare här som på olika sätt kan berätta och motivera lyssnarna, det kommer att bli riktigt bra, säger Balqis och fortsätter.
– Vi har förlorat flera ungdomar under de senaste åren, det är något vi måste ändra på. Har man ingen sysselsättning, då väljer man ofta fel väg. Jag vill fånga upp dem innan de gör fel val, men det måste gå snabbt.