Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Möllankrögaren slipper åtal för människohandel

Åklagarmyndigheten har lagt ner förundersökningen om misstänkt människohandel mot en av de kritiserade krögarna på Möllevången i Malmö.

Bevisen är inte tillräckliga.

– Jag måste kunna visa att en person har rekryterats i ett bestämt syfte och det har jag inte kunnat göra, säger kammaråklagare Anna Edebalk på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Journalisten Johanna Karlsson skrev vid nyår flera artiklar som bland annat pekade ut en restaurangägare för att ha utnyttjat 14-åriga Suravi som han gift sig med i Bangladesh och tagit till Sverige.

Suravi kom till Sverige när hon var 14 år och tvingades jobba utan betalning i sin mans restaurang.Foto: Privat
Johanna Karlssons artiklar om missförhållanden på krogarna runt Möllevången har blivit mycket uppmärksammade.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Krögaren ska ha använt henne som gratis arbetskraft under ett decennium innan hon lyckades göra sig fri. Suravi befinner sig nu på annan ort i Sverige.

Polisanmäldes i januari

En polisanmälan med utgångspunkt från Johanna Karlssons artikel gjordes i mitten av januari i år – men den anmälan leder alltså inte till några konsekvenser för krögaren.

Kammaråklagare Anna Edebalk säger att bevisningen helt enkelt inte räcker till.

– För att en misstanke om människohandel ska leda till åtal måste jag kunna styrka att den misstänkte rekryterat eller transporterat hit en person i ett visst syfte som till exempel tvångsarbete, säger Anna Edefalk.

När det gäller Suravi kom hon till Sverige som hustru till den utpekade krögaren. Det skedde redan 2006.

Preskriberas efter 15 år

– Det har gått ett antal år men det är inte det viktiga. Brottet människohandel har en 15-årig preskriptionstid, säger Anna Edefalk.

Suravi har själv i ett tidigare skede polisanmält sin exman för att han varit våldsam. Men även den utredningen lades ner – bevisen ansågs vaga.

Av Anna Edefalks nedläggningsbeslut, som först uppmärksammades av Sydsvenskan, framgår att hennes utredning även tittat på andra omständigheter i ärendet. Hon skriver: 

”I den mån det under utredningen framkommit uppgifter om annat brott så kommer en separat anmälan därom att upprättas.”