Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Möllankrögaren blir av med alkoholtillståndet

Suravi blev bortgift som 14-åring.
I reportaget berättades bland annat om Suravi från Bangladesh, som för två år sedan lyckades fly från tillvaron som slavarbetare på sin dåvarande mans krog vid Möllevångstorget i Malmö.Foto: Privat
Nu har den utpekade skandalkrögaren vid Möllevångstorget blivit av med sitt alkoholtillstånd.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I reportern Johanna Karlssons uppmärksammade reportage avslöjades slavlika arbetsförhållanden på flera krogar i Malmö.

Nu har den utpekade skandalkrögaren vid Möllevångstorget blivit av med sitt alkoholtillstånd. 

Beslutet togs under torsdagen. 

– Det gäller en person men två krogar. Orsaken är att han brustit i sin personliga lämplighet, säger Sedat Arif, kommunalråd och ordförande i arbertsmarknads- och socialnämnden.

Det var i början av januari som Expressen och Kvällsposten publicerade reportern Johanna Karlssons undersökande reportage om kroglivet kring Möllevångstorget i Malmö.

I reportaget berättades bland annat om Suravi från Bangladesh, som för två år sedan lyckades fly från tillvaron som slavarbetare på sin dåvarande mans krog vid Möllevångstorget i Malmö. 

Den unga kvinnan ska ha arbetat helt utan betalning. Reportaget har sedan dess väckt starka reaktioner. 

I sociala medier började det cirkulera listor på restauranger kring Möllevångstorget som folk uppmanades att bojkotta efter avslöjandena om de slavliknande förhållandena.

Nu har restaurangägaren som var i centrum av reportaget fått sitt alkoholtillstånd återkallat. 

Beslutet togs på arbets- och socialnämndens möte under förmiddagen. 

– Det är viktigt att vi kunde landa i det här beslutet. Jag vill ha schysta krogar i Malmö och jag hoppas att det här kan bidra till detta, säger Sedat Arif.

Slipper åtal för människohandel

En polisanmälan med utgångspunkt från Johanna Karlssons artikel gjordes i mitten av januari i år – men den anmälan ledde inte till några konsekvenser för krögaren.

Kammaråklagare Anna Edebalk sa i samband med att hon lagt ner förundersökningen att bevisningen helt enkelt inte räcker till.

– För att en misstanke om människohandel ska leda till åtal måste jag kunna styrka att den misstänkte rekryterat eller transporterat hit en person i ett visst syfte som till exempel tvångsarbete, säger Anna Edefalk.

 

Alkohollagen, kapitel 9, paragraf 18

Tillståndet återkallas det enligt alkohollagen, kapitel 9, paragraf 18, som säger: 

 

18 §   En kommun ska återkalla ett serveringstillstånd om

  1. tillståndet inte längre utnyttjas,

  2. det med tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på serveringsstället eller i anslutning till detta utan att tillståndshavaren har ingripit, eller

  3. tillståndshavaren har brutit mot denna lag eller vad som i övrigt gäller för tillståndet på ett sådant sätt att varning inte är en tillräckligt ingripande åtgärd, eller har tilldelats en eller flera varningar utan att de förhållanden som föranlett varningen har rättats till.

TV: Här är några av dagens toppnyheter

Några av dagens största inrikesnyheter.