Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mohammed, 27, vill få andra att bli miljonärer

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Mohammed Salih bor med sambon Alexandra och fem månader gamla dottern Sibel i Stockholm.
Foto: Privat
Mohammed Salih drivs av att hjälpa andra få ordning på sin ekonomi.
Foto: Privat

Mohammed Salih, 27, har som mål att bli miljonär innan han fyller 30.

På resan dit försöker han uppnå sitt andra mål – att genom sitt konto på Instagram hjälpa andra spara pengar och bli rika.

– Att prata om pengar är tabubelagt i Sverige. Jag vill bryta det, säger han.

Han har en annan bakgrund än de allra flesta inom finansvärlden. 

Mohammed Salih, 27, från Kallinge, men numera bosatt i Stockholm, har inte pluggat särskilt mycket eller haft börsmarknaden som stort intresse länge i livet.

Ändå har han seglat upp till att bli en profil i sin bransch. 

Efter att ha haft rollen som verksamhetschef på Unga aktiesparare jobbar han nu på Aktiespararna. Och på Instagram har hans konto ”Mohammeds väg till miljonen” fått över 30 000 följare, vilket Blekinge Läns Tidning också har skrivit om.

– Förutom att man får följa min väg till miljonen har kontot ett större syfte. Jag vill visa att alla kan bli miljonärer med hjälp av börsen. Även små medel kan växa till sig och bli mycket pengar. Alla kan bli miljonärer med en Svensson-lön, det är mottot, säger han.

Avslöjar sitt saldo

Hans mål är att nå miljonen innan han är 30 – och han är har redan en god bit på väg. I mars 2019 hade han 154 000 kronor på sitt sparkonto, berättar Mohammed Salih.

– Vad jag har i dag? Vänta jag ska kolla... 630 817 kronor har jag på kontot i dag.

Att han är transparent med sin ekonomi tror han är en av nycklarna till att många väljer att följa honom och lyda hans råd.

– Du kan aldrig fråga vad någon annan tjänar eller har sparat här. Att prata om pengar är tabubelagt i Sverige. Jag vill ändra på det. Det gynnar alla att snacka pengar, säger han.

”Då hade jag mått jättedåligt”

Hans grundläggande råd är att skapa ett sparkonto och investera i index-fonder.

– Det kan vara så enkelt! Problemet är dock att jag märker att många vill ha snabba pengar. Vill man ha snabba pengar kan man spela på roulette. På börsen kan du i stället få små medel att bli stora med hjälp av tid. 

Finns det inte en risk att många tror att det är enklare än vad det är och förlorar pengar på det här?

– Problemet har blivit att det dykt upp grupper på Facebook och konton som tipsar om småaktier. Då trycker de upp kursen och sedan säljer de ut sig själva. Då sitter andra i skiten, säger Mohammed Salih och forstätter:

– Jag köper bara aktier och fonder som enligt mig själv är väldigt stabila. Jag vill aldrig att någon ska kolla på mig och köpa aktier och sedan bränna sig. Då hade jag mått jättedåligt. Särskilt nu när man kanske är en förebild för många.

TV: Tilda, 21, fick ta emot dickpicks: ”Helt idiotiskt” 

Fler kvinnor hade utsatts för samma sak av mannen, som nu har dömts för sexuellt ofredande.

Har du en plan för att bli rik?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!