Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mögel i hus på Kinesiska Muren – ”skit alltihop”

Flera lägenheter i Kinesiska Muren har problem med mögel.
Foto: JORCHR/WIKIMEDIA COMMONS
Kommunens inspektörer har gripit in mot bostadsrättsföreningarna i Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON

Flera lägenheter i Kinesiska Muren i Malmö har fukt- och mögelskador.

Samtidigt hotar Handelsbanken med att sätta föreningen i konkurs.

I så fall förlorar de boende sina lägenheter – men står kvar med sina privata banklån.

Tiden är på väg att rinna ut för de vanskötta bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren. Många av lägenheterna skadade av fukt och mögel, skriver Sydsvenskan.

– Min dotter är sjuk hela tiden. Det är inte acceptabelt att människor ska bo så här i Sverige! säger en av de boende till tidningen.

Lägenheten som han bor i är iskall. Värmen har inte fungerat på de två år som han bott i ett av husen i Kinesiska muren, ett huskomplex i Malmöstadsdelen Rosengård.

Miljökontoret hittade mögel i huset

De boende är mycket kritiska till förvaltningen av fastigheten.

– Låt statsministern komma hit och se om han pallar att bo här en enda dag! Allt i den här föreningen är katastrof. Hade vi som bor här hetat Andersson och Svensson hade politiker och myndigheter gripit in och hjälpt oss. Men nu är det ingen som bryr sig ett skit, säger en av dem till Sydsvenskan.

När miljöförvaltningen inspekterade 15 lägenheter i november konstaterade man stora problem med både fukt och mögel. Dessutom såg inspektörerna äldre, intorkade fuktskador som inte åtgärdats. Ventilation fungerar inte och tapeten har lossnat från väggar på vissa ställen.

Nu kräver kommunen att problemen fixas

Miljöförvaltningens åtgärd blir att skicka krav till bostadsrättsföreningarna Brf Thomsons väg och Brf Taxeringsrevisorn 2 – nu måste de ta tag i fukt- och mögelproblemen.

– Där fanns hur mycket som helst att gå vidare med egentligen. Men vi börjar där, säger miljöinspektör Joel Persson till Sydsvenskan.

Men ventilationen är inte enda problematiken i Kinesiska Muren-husen. Det springer råttor på gården och ekonomin är körd i botten. Som Sydsvenskan visat i sitt avslöjande finns ingen ansvarig myndighet när bostadsrättsföreningar havererar. 

En lagändring diskuteras på riksdagsnivå, efter problemen i Malmö.

Banken hotar med konkurs

Handelsbanken har ställt ultimatum till föreningen Brf Taxeringsrevisorn 2. Om problemen inte blir lösta kommer banken att sätta föreningen i konkurs. Om en konkurs går igenom förlorar de boende sina lägenheter men står kvar med sina privata banklån som de tagit för att betala insatsen. 

– Det är skit alltihop, säger en medlem till Sydsvenskan.

I december valdes en ny styrelse som består av ledamöter som själva är bosatta i husen. Tidigare var de som styrde i föreningarna bosatta i Stockholm.

Ladda ner Kvällspostens app