Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modestriden kring drottningens blus

Drottningen bar en vacker himmelsblå knytblus när hon höll sitt nyårstal i tv. Knytblusen har blivit ämne i en debatt. Foto: SHUTTERSTOCK

Ett politiskt laddat klädesplagg? 

Eller bara en elegant knytblus? 

Debatten går hög i Danmark om drottning Margrethes klädval under det traditionella nyårstalet i tv. 

– Hon sänder en signal, säger författaren och föredragshållaren Elisabeth Møller Jensen.

Den danska drottningen Margrethe gick till angrepp mot antisemitism och intolerans under sitt nyårstal. Hon passade även på att lyfta fram klimatet, månlandningen och ensamhet.

Men efteråt går diskussionen hög om en helt annan sak – nämligen drottningens blåa knytblus. 

– Det är en feministisk hälsning. Hon sänder en signal. 

Det säger författaren och föredragshållaren Elisabeth Møller Jensen till Politiken

Elisabeth Møller Jensen, som länge har arbetat för kvinnors rätt i Danmark, tror att drottningen har inspirerats av Sara Danius, Svenska Akademiens före detta ständige sekreterare som gjorde knytblusen till en symbol för kvinnokamp, förändring och frigörelse. 

– De som tar på sig en knytblus i dag tar ställning för att kvinnor ska betyda något i det offentliga rummet. Och att övergrepp mot, och nonchalans av, kvinnor inte är acceptabelt, har Barbro Hedvall, samhällsdebattör och medförfattare till boken Stil och politik – om politiskt klädmode, tidigare sagt till Elle om knytblusen. 

Sara Danius hade en vit knytblus på sig när hon lämnade Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ett formellt plagg”

Men den danska modeexperten Laura Terkildsen tror inte att drottningen hade några politiska baktankar när hon gjorde sitt klädval inför nyårstalet. 

Hon tror helt enkelt att knytblusen är ett plagg som drottning Margrethe tycker om. 

– Det är ju ett skönt, täckbart och formellt plagg som mer använts som en borgerlig symbol än en feministisk, säger hon till BT

Hon kallar den svenska debatten om knytblusen för ”en liten nisch-debatt” och hyllar drottning Margrethe för sitt moderiktiga val. 

– På det här sättet fick drottningen något vackert på sig som gjorde sig bra på tv-skärmen. Knytblusen är så klassisk den bara kan bli. Det finns inget feministiskt över den. 

VEM ÄR VEM I DET DANSKA KUNGAHUSET?

Stor guide.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!