Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Museichefen ratar Vilks rondellhund

"Har blivit offer för yttrandefriheten"
Moderna museets överintendent Gitte Ørskou ger nu besked om att man inte kommer ta in Lars Vilks verk ”Profeten Muhammed som rondellhund” i sin samling.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Moderna museet i Stockholm.
Foto: SWEDISH PRESS AGENCY

Efter Lars Vilks död har röster höjts för att Moderna museet ska ta in konstnärens Muhammedteckning. 

Men nu ger museets överintendent Gitte Ørskou besked – det kommer inte att ske. 

Jag förvånas över att flera tongivande konstkritiker så tvärsäkert tycker att det är så självklart att inkludera verk som grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi i Moderna museets samling”, skriver hon i en debattartikel i Sydsvenskan

Frågan väcktes tidigt efter att konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit i en trafikolycka i söndags. 

Vad ska hända med hans verk ”Profeten Muhammed som rondellhund”?

Flera röster menade att Moderna museet skulle ta in verket i sin samling. Tidigare i veckan kunde museets överintendent Gitte Ørskou inte ge något svar i frågan. 

– Om vi kommer i den situationen att vi ska ta ställning till det kommer jag att gå in i en dialog om hur vi skulle representera den långa, komplexa och viktiga berättelsen om yttrandefrihet kring verket, sa hon till Kulturnytt i P1

Lars Vilks avled i samband med en trafikolycka.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Bortom allt tvivel”

Men nu kommer Gitte Ørskou med klart besked. I en debattartikel i Sydsvenskan skriver hon att museet inte kommer ta in verket. Hon menar att frågan inte är enkel. 

Det är bortom allt tvivel att teckningarna görs som en medveten provokation med avsikt att skapa spektakel i en tid som var och är starkt präglad av xenofobi och islamofobi, skriver hon och fortsätter:

Att de mycket riktigt blivit som en magnet för hat och hot, diskussion och debatt gör dem absolut till ett intressant fenomen av sin tid – men det gör dem inte automatiskt till intressant konst”, skriver hon. 

Olyckan inträffade på E4.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Inte hans stoltaste ögonblick”

Hon är orolig för att diskussionen om ”Profeten Muhammed som rondellhund” helt överskuggar resten av Lars Vilks konstnärskap. 

Jag anser inte att Muhammedteckningarna är hans stoltaste ögonblick”, skriver hon. 

När Moderna museet tvekade att ta emot verket tyckte Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén att museet skulle tänka igenom frågan på nytt. 

– De skulle göra yttrandefriheten en tjänst genom att erkänna elefanten i rummet, nämligen säkerhetsfrågan. Vad skulle det kosta att visa det här verket och är vi beredda att betala priset, sa han till P1. 

SE FLER NYHETER: Olyckan som skakade Sverige

TV-REPORTAGE • Teorin: Därför kraschade Lars Vilks bil • Vittnet var först på plats • Ledtrådarna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!