Frågan väcktes tidigt efter att konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit i en trafikolycka i söndags.
Vad ska hända med hans verk ”Profeten Muhammed som rondellhund”?
Flera röster menade att Moderna museet skulle ta in verket i sin samling. Tidigare i veckan kunde museets överintendent Gitte Ørskou inte ge något svar i frågan.
– Om vi kommer i den situationen att vi ska ta ställning till det kommer jag att gå in i en dialog om hur vi skulle representera den långa, komplexa och viktiga berättelsen om yttrandefrihet kring verket, sa hon till Kulturnytt i P1.

”Bortom allt tvivel”
Men nu kommer Gitte Ørskou med klart besked. I en debattartikel i Sydsvenskan skriver hon att museet inte kommer ta in verket. Hon menar att frågan inte är enkel.
”Det är bortom allt tvivel att teckningarna görs som en medveten provokation med avsikt att skapa spektakel i en tid som var och är starkt präglad av xenofobi och islamofobi”, skriver hon och fortsätter:
”Att de mycket riktigt blivit som en magnet för hat och hot, diskussion och debatt gör dem absolut till ett intressant fenomen av sin tid – men det gör dem inte automatiskt till intressant konst”, skriver hon.

”Inte hans stoltaste ögonblick”
Hon är orolig för att diskussionen om ”Profeten Muhammed som rondellhund” helt överskuggar resten av Lars Vilks konstnärskap.
”Jag anser inte att Muhammedteckningarna är hans stoltaste ögonblick”, skriver hon.
När Moderna museet tvekade att ta emot verket tyckte Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén att museet skulle tänka igenom frågan på nytt.
– De skulle göra yttrandefriheten en tjänst genom att erkänna elefanten i rummet, nämligen säkerhetsfrågan. Vad skulle det kosta att visa det här verket och är vi beredda att betala priset, sa han till P1.