Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaternas varning: Då beväpnar sig invånarna

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö och Sverige har 10 år på sig att lösa integrationsproblemen.

Vid ett misslyckande kommer vanliga invånare att ge upp tron på samhället, beväpna sig och bo i grindsamhällen.

Det säger Moderaterna inför ett stort konvent som arrangeras i Malmö på lördag, där partiledaren Ulf Kristersson ska delta.

- Integrationen är helt avgörande för vilken stad och vilket land vi har i framtiden, säger Moderaternas oppositionsråd i Malmö Torbjörn Tegnhammar.

Startskottet för ett radikalt reformprogram för Malmö och resten av Sverige.

Så ser Moderaterna på lördagens konvent som arrangeras på Kockums Fritid i Malmö.

- Polisen gör ett bra jobb så långt de kan men det grova våldet gör att vanliga invånare har allt mindre tillit till att stat och myndigheter kan säkra deras trygghet, säger Torbjörn Tegnhammar.

Grunden till problemen är, enligt Tegnhammar, att integrationen inte fungerar.

På konventet, där bland andra partiledaren Ulf Kristersson ska delta, ska ett skattebetalarperspektiv antas och fokus på kommunens kärnuppgifter snarare än ”kommunpolitiskt lull-lull”.

Moderaterna: S sminkar över Malmös problem

Enligt Tegnhammar försöker S-styret i Malmö sminka över stadens problem genom att fokusera på festivaler, satsningar på skateboard, falafel-VM och bidrag till föreningar.

- En del av de pengarna skulle behövas på andra håll. Om vi får makten kommer en del av det där prioriteras bort. Då kanske vissa tycker att vi är tråkiga men någon måste vara ansvarsfull när Malmö har Sveriges sämsta äldreomsorg och stora integrationsproblem.

Det som oroar Malmömoderaterna är antisemitismen, rasismen mot muslimer, segregationen och ett samhälle där grova brott drabbar vanliga medborgares vardag.

”SD:s politik förstärker segregation”

Enligt Tegnhammar kan Malmömoderaterna inte tänka sig att styra staden med SD innan det sistnämnda partiet ändrar sin integrationspolitik.

- SD:s politik förstärker segregation. Vi har ett gott samtalsklimat med dem och kan nå samsyn i många frågor, men så länge de inte är beredda på att ställa sig bakom en ambitiös integrationspolitik utan istället vill placera människor i husvagnar kan vi inte samarbeta fullt ut, säger han.

På frågan om Tegnhammars syn på M i Staffanstorp, som låtit nyanlända bo i husvagnar, svarar han:

- I Staffanstorp har Moderaterna tagit det beslutet för att man saknat bostäder.

Ett förbud av halalkött i skolorna, som M drivit igenom i Staffanstorp, är inget Malmömoderaterna vill införa.

- I Malmö ska fokus vara att servera alla elever god och näringsrik mat.