Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaternas stenhårda kritik mot partiledningen

Id-kontrollerna plockades bort från Kastrup i natt. Foto: Niels Paarup-Petersen.
Torbjörn Tegnhammar, Moderaternas ledare i Malmö, skräder inte orden om partiledaren Anna Kinberg Batra. Foto: MARTIN FORS

Vid midnatt, natten mot torsdag, avskaffades id-kontrollerna kring Öresund.

Men beslutet, som för många kom som en överraskning på tisdagen, har orsakat förvirring. Nu riktar Moderaterna i Malmö mycket hård kritik mot sin egen ledning – som till skillnad från partikollegorna i Malmö, kritiserar beslutet.

– Anna Kinberg Batra har i migrationspolitiken agerat Stockholmsfixerat och Malmöfientligt, säger Torbjörn Tegnhammar, M-ledare i Malmö till Sydsvenskan. 

Klockan 00.00 började beslutet att gälla – inga fler id-kontroller i Malmö eller i Köpenhamn. Strax efter midnatt lade Niels Paarup-Petersen, Centerns ledare i Malmö, upp en bild från Kastrup, på när kontrollerna tas bort. Och på torsdagen vaknar pendlarna upp till en ny verklighet vid gränsen.

Men beslutet, som alltså offentliggjordes i tisdags, har vållat förvirring. Bland annat hos polisen i Malmö som under tisdagen sa till Kvällsposten att beslutet kom som en total överraskning. Vad som händer nu för gränspolisen är heller inte helt klarlagt.

https://www.facebook.com/nielspaarup/posts/10154537192183616

Internt bråk i M efter beslutet

Men även politiskt stormar det i kölvattnet av beslutet. Moderaterna i Malmö har länge kritiserat gränskontrollerna. Sedan flyktingkrisen inleddes 2015 har Malmö enligt Torbjörn Tegnhammar, Moderaternas ledare i Malmö, varit utsatt för stora påfrestningar. Moderaterna på lokal nivå anser att Malmös tillväxtmöjligheter har begränsats genom gränskontrollerna, som har försvårat in- och utresor för resenärer, samt tagit resurser från polisen i Malmö.

Resurser som under pågående gängvåld i staden behövs på andra platser, menar partiet. Men på riksnivå håller Moderaterna inte med de lokala partikollegorna – och när Anna Kinberg Batra på onsdagen kritiserade regeringens beslut, kom kritiken snabbt från Tegnhammar.

– Vi har en regering som fattat beslut om ett universitet och en polishögskola i Malmö. Vårt parti måste visa en liknande handlingskraft och visa skåningarna att Moderaterna är beredda att satsa på Malmö, säger Torbjörn Tegnhammar till Sydsvenskan.

Anna Kinberg Batra, Moderaterans partiledare, får hård kritik efter att ha gått emot partiets linje i Malmö. Foto: NOELLA JOHANSSON

Tegnhammar: "Har agerat Malmöfientligt"

Han skräder heller inte orden när han kritiserar sin egen partiledning på riksnivå. Ord som "Malmöfientlig" riktas mot partiledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag har blivit besviken över Anna Kinberg Batras reaktioner på de avskaffade id-kontrollerna. Jag trodde att hon hade förstått värdet av Öresundspendlingen för Skåne och Malmö. Hon måste komma ut och tydligt markera för 1,3 miljoner skåningar att Moderaterna vill satsa på Skåne och stärka Malmö, säger Torbjörn Tegnhammar till Sydsvenskan.

Reaktionerna som Torbjörn Tegnhammar syftar på, är att Kinberg Batra efter beslutet sagt att avskaffandet kommer för tidigt.

– Först och främst är det för tidigt tror jag, därför att vi vet inte än om polisen klarar ordningen och säkerhet på de platser som berörs. Det måste man säkerställa först om man ska upprätthålla ordning och reda. Det har regeringen inte gjort, säger Anna Kinberg Batra (M) till Sveriges Radio.

Något som partikollegorna i Malmö alltså uppenbarligen inte håller med om. Partiledaren har dock inte svarat på Malmöpolitikernas kritik ännu.

 

LÄS MER: Så påverkas du av att gränskontrollerna tas bort

Niels Paarup-Petersen är gruppledare för Centerpartiet i Malmö och medgrundare av Öresundsrevolutionen. Foto: Pressbild

Får stöd av Centern

Att Tegnhammar går emot partiledaren får också stöd av övriga allianspartier i Malmö. Niels Paarup-Petersen – Centerns gruppledare i Malmö och medgrundare av Öresundsrevolutionen – kallar Tegnhammar för "rakryggad".

– Vi har ett väldigt bra samarbete och det är glädjande att Moderaternas företrädare lokalt, med Tegnhammar i spetsen, är så tydliga mot rikspartiet, kring var de står. Jag är jätteglad för att M i Malmö är rakryggat och står upp för Malmö, säger Paarup–Petersen, som var på plats på Kastrup vid midnatt när gränskontrollerna plockades ner.

– Det var inga jättehinder som flyttades, men det var jätteskönt. Det är skönt att hela det här fiaskot som id-kontrollerna har varit är borta nu, det är ett första steg mot att återskapa den regionen vi hade innan hösten 2015, fortsätter han.

Inga fler gränskontroller. Vid midnatt togs de bort på Kastrup i Köpenhamn. Foto: Niels Paarup-Petersen.

Paarup-Petersen menar att id-kontrollerna hämmat utvecklingen och samarbetet mellan regionerna, och att regeringen på nationell nivå måste främja samarbete mellan Danmark och Sverige. Han anser inte att id-kontrollerna är nödvändiga ur exempelvis säkerhetssynpunkt.

– Dialogen har aldrig varit så dålig som nu mellan Sverige och Danmark, men Köpenhamn och Skåne är beroende av varandra och vi måste underlätta för det samarbetet, säger Paarup-Petersen.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.