Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaternas nya utspel om papperslösa i Sverige

Kvällspostens reportage om gömda flyktingar publicerades på lördagen. Foto: JENS CHRISTIAN
"Jag har svårt att tänka mig en situation utan preskriptionstid, där beslut är eviga#, sa Anders Ygeman efter KvP:s reportage. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Pressbild

"Blanda inte ihop migrationspolitik med terrorbekämpning", sa inrikesminister Anders Ygeman, S, efter Kvällspostens reportage om papperslösa som lever gömda i Malmö. 

Nu ger sig Moderaterna in i debatten – de vill fördubbla preskriptionstiden, från fyra till åtta år. 

Har man som flykting fått avslag ska man inte kunna söka asyl i Sverige igen på flera år.

Kvällspostens reportage om papperslösa som lever gömda i Sverige – och poliserna som jagar dem – har orsakat debatt i ämnet. Många menar att 12 000 personer, som fått utvisningsbeslut men lever kvar i landet, är alldeles för många.

Inrikesminister Anders Ygeman påpekade i går att regeringen redan skärpt lagstiftningen.

– Regeringen har dragit in rätten till bistånd, till bostad och vi har ökat återvändandet med 49 procent jämfört med förra året. Vi har ökat effektiviteten hos de inre kontrollerna.

 

LÄS MER: De papperslösa och polisen – 12 000 har fått utvisningsbeslut men lever kvar

 

Ygeman: Svårt att tänka mig

Gränspolisen Leif Fransson efterlyste i reportaget flera lagändringar. Bland annat vill han ha bort preskriptionstiden som gör det möjligt för personer att söka asyl igen efter fyra år.

– Jag har svårt att tänka mig en situation utan preskriptionstid, där beslut är eviga, svarar Anders Ygeman. Samtidigt är det viktigt att den är så pass lång att människor inte frestas att vänta ut den.

Nu ger sig även Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell in i debatten.

– Det är märkligt att Ygeman, som varit statsråd i 31 månader, ser problemet först nu. De, S, har alltid duckat för de här frågorna och de har halverat antalet inre utlänningskontroller, hävdar han.

 

LÄS MER: Anders Ygeman: "Blanda inte ihop migrationspolitik med terrorbekämpning"

 

M: Vill fördubbla preskriptionstiden

Ygeman framhöll i sitt svar att det i diskussioner om hårdare krav är viktigt att komma ihåg att asylsökande måste få sin sak prövad.

– Det gäller att se båda sidor. Vi behöver en skärpt lagstiftning men också komma ihåg att det finns legitima behov att söka asyl.

Moderaternas nya förslag är att fördubbla preskriptionstiden.

– Vi vill åtminstone fördubbla preskriptionstiden, från fyra till åtta år. Det är ju så här med människor som går under jorden, att även om de inte är flyktingar så har de lämnat en tuff tillvaro. De tror att de kan få asyl efter fyra år när polisen slutar leta. Men de kommer ändå inte få stanna. Har man asylskäl ska man integreras och snabbt in i jobb, annars ska man lämna landet och gör man inte det ska det finnas påföljder, säger Johan Forssell.

 

LÄS MER: Federico Moreno: Vi får inte gå ner i demoniseringsträsket

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!