Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna öppnar för samarbete med SD

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Moderaterna, kan tänka sig att samarbeta med SD.Foto: PRESSBILD / STAFFANSTORP KOMMUN
Moderaterna i Staffanstorp kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna efter höstens val.Foto: TOMAS LEPRINCE

I dag har Sverigedemokraterna en vågmästarroll i Staffanstorp, men ingår inte i den borgerliga alliansen.

Men nu öppnar Moderaterna upp för att styra tillsammans med partiet efter valet i höst.

– Det kan bli aktuellt att både samtala och samarbeta, och kanske till och med styra med Sverigedemokraterna, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

Sedan förra kommunvalet har Sverigedemokraterna haft en vågmästarroll i Staffanstorps kommun efter att alliansen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna enbart kom upp i 20 av 41 mandat. 

Richard Olsson, första namnet på Sverigedemokraternas lista, berättar att partiet framför allt samarbetat och fört samtal med alliansen. 

Och nu visar en enkät som Sydsvenskan gjort att både M och SD öppnar upp för djupare samarbeten. 

– Sverigedemokraterna kan skilja sig åt i många olika kommuner. I en del kommuner har de fört en mer socialdemokratisk politik men i Staffanstorp har de visat att de ligger nära moderaterna och vid flertalet tillfällen bedrivit politik som ligger nära oss lokalt, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).

Vill inte stänga dörren till SD

SD uppger att de kan tänka sig att samarbete med samtliga partier, så länge de får i genom delar av sin egen politik. 

Moderaternas Christian Sonesson säger att partiet helt utesluter att ingå i en allians med Vänsterpartiet och Miljöpartiet men att man kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna i vissa frågor.

Däremot vill man inte stänga dörren till SD inför valet i höst. 

– Där finns likheter i deras politik som gör att jag inte vill stänga dörren, säger Sonesson.

”Går inte att ignorera väljarna”

– Staffanstorps kommun behöver ha ett fungerande styre efter den nionde september. SD kan mycket väl bli det största partiet, både här och på riksnivå, och det går inte att ignorera en så stor grupp väljare. Det kan bli aktuellt att både samtala och samarbeta, och kanske till och med styra. Det är en av flera möjligheter, säger Christian Sonesson.

Men allianspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna säger till Sydsvenskan att de utesluter eller har svårt att se ett samarbete med SD.

– Jag kan bara svara för Moderaterna i Staffanstorp, andra partier svara på vilka partier som de kan eller inte kan samarbeta med. Men det kommer att krävas att samarbete för det ser inte ut som att något parti får egen majoritet. Men frågan är om de har så mycket alternativ, de får i så fall samarbeta med vänstersidan, säger Christian Sonesson.

”Oväntat uttalande”

Moderatledarens uttalanden förvånar statsvetaren Anders Sannerstedt, knuten till Lunds universitet. Han har följt Sverigedemokraternas resa från slutet av 90-talet till i dag och vittnar om ett parti som blivit allt mer rumsrena och därmed en möjlig samarbetspartner. Vid valet 2014 var få partier öppna för ett samarbete med SD – något som nu kan komma att ändras. Det är däremot ovanligt att man redan nu uppger vilka man vill samarbeta med, enligt Sannerstedt.

– Det är oväntat, man brukar vänta till valresultatet och inte säga för mycket innan dess. Man eftersträvar ett majoritetsstyre och får Sonesson ihop en majoritet utan SD styr han nog det utan dem. Men det är tydligt att Moderaterna och Sonesson bestämt sig för att styra i Staffanstorp och antagligen vill han inte bränna några broar till Sverigedemokraterna, säger Sannerstedt.