Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna kräver att SSU utreds – "Var är Stefan Löfven?"

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

SSU måste omedelbart utredas av Fritidsnämnden, som ger föreningen skattebidrag.

Det kräver Moderaterna efter Kvällspostens granskning av SSU Skåne.

– Socialdemokraterna i Malmö verkar ha känt till extremismen men valt att se mellan fingrarna, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd (M). 

Kvällsposten har avslöjat att Socialdemokraternas viktiga plantskola SSU Skåne styrs av en falang som anklagas för odemokratiska metoder, homofobi och som sprider antisemitiska inlägg på sociala medier. 

Nu tänker Moderaterna föreslå att Fritidsnämnden får i uppdrag att granska SSU Malmös verksamhet.

– Moderaterna är djupt bekymrade över vad som har framkommit i Kvällspostens granskning och att Socialdemokraterna i Malmö verkar ha känt till extremismen men valt att se mellan fingrarna, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd (M).

Billström: "Värsta stormen kring ungdomsförbundet i modern tid"

SSU får föreningsbidrag av bland andra Malmö stad.

Enligt Moderaterna behöver Fritidsnämnden därför utreda om SSU Malmö verkligen följer de allmänna bestämmelser som nämnden har satt upp.

"Bidragen finansieras av skattemedel och ska användas till att främja demokrati, engagemang och ungas politikintresse, inte hot, homofobi eller antisemitism", påpekar Moderaterna i ett pressmeddelande.

Samtidigt kritiseras nu Stefan Löfven av Moderaternas gruppledare Tobias Billström. 

– Var är Stefan Löfven när den värsta stormen någonsin kring partiets ungdomsförbund i modern tid blåser upp? Vi behöver få veta vad S tänker göra åt det här. Hur de ska säkerställa att det som inträffat aldrig mer får inträffa? säger han till Expressens reporter Karolina Skoglund.

"Problematiskt för judar i Malmö och i Sverige"

– Som skåning och riksdagsledamot från Malmö, en stad som hamnat i fokus i den här skandalen, så blir man upprörd och beklämd. Vi vet hur problematiskt det är för judar i Malmö och i Sverige.

Stefan Löfven får stark kritik. "Stefan Löfven har inte sagt något om den här skandalen, som är av tung karaktär. Man har i stället placerat allt i knät på ledningen inom SSU, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

– Ändå har det största partiet i Sveriges riksdag omfattande problem med radikalisering, antisemitism och homofobi i ett av ungdomsförbundets största distrikt.

Stefan Löfven hänvisar genom sin pressekreterare frågor kring granskningen av SSU Skåne till Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

I ett mejl till Kvällsposten skriver hon:

"SSU har tagit detta på allvar och har vidtagit en rad åtgärder för att sätta stopp för dessa problem. Jag håller mig informerad om detta arbete. Om man inte står upp för socialdemokratiska värderingar har man inte i socialdemokratin att göra. 

För mig är det uppenbart att Tobias Billström försöker plocka billiga politiska poänger.”

Förbundet: "Svårt för SSU Skåne att återupprätta förtroendet"

För en vecka sedan gav SSU:s förbundsstyrelse det skånska distriktet tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemen. Annars stryps det finansiella stödet.

Dagen innan hade MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som enligt Metro gav förbundet 1,5 miljoner kronor i år, beslutat att inleda en särskild granskning av SSU:

"MUCF ser allvarligt på uppgifterna och kommer att utreda om detta påverkar SSU:s ansökan om statsbidrag", skrev myndigheten på sin hemsida.

Andrea Törnestam, förbundssekreterare i SSU. Foto: SSU BOHUSLÄN

– Om uppgifterna stämmer bör delar av informationen inte kunnat undgå nuvarande distriktsledning. Det gör det mycket svårt för SSU Skåne att återupprätta förtroendet och fortsatt få finansiering från förbundet, säger förbundssekreterare Andrea Törnestam.

Efter Kvällspostens senaste granskning har SSU Malmö-Centrums ordförande Mohammed Adeeb tvingats avgå för att ha spridit antisemitiskt material på Facebook.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!