Carina Wutzler, kommunalråd, och övriga moderater i Vellinge vill införa Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGCarina Wutzler, kommunalråd, och övriga moderater i Vellinge vill införa Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Carina Wutzler, kommunalråd, och övriga moderater i Vellinge vill införa  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
20 september rösta kommunfullmäktige i Vellinge igenom tiggeriförbud – men det stoppades senare, på juridiska grunder, av länsstyrelsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG20 september rösta kommunfullmäktige i Vellinge igenom tiggeriförbud – men det stoppades senare, på juridiska grunder, av länsstyrelsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
20 september rösta kommunfullmäktige i Vellinge igenom tiggeriförbud – men det stoppades senare, på juridiska grunder, av länsstyrelsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Moderaterna i Vellinge vill införa "integrationsplikt"

Publicerad

Efter tiggeriförbudet kommer ett nytt förslag – "integrationsplikt".

M i Vellinge vill att alla nyanlända ska gå en kurs på 60 timmar i svenska värderingar.

– Det som vi också vill införa som är nytt är ett test – jag vet inte om det finns någon annan kommun som har det, säger Carina Wutzler, kommunalråd (M).

Moderaterna i Vellinge har tidigare under året lagt fram ett förslag på tiggeriförbud i Vellinge kommun.

Formuleringarna underkändes av länsstyrelsen och måste arbetas om, ifall de ska kunna träda i kraft.

 

LÄS MER: Tiggeriförbudet i Vellinge stoppas

 

Nu kommer ett nytt förslag – integrationsplikt. Nyanlända som kommer till Vellinge ska, förutom att lära sig svenska och söka jobb, också gå en 60 timmar lång kurs om svenska värderingar. 

"En viktig del i integrationen är att anpassa sig efter det svenska samhället och de normer och värderingar som gäller här", skriver Moderaterna i sitt förslag.

– Vi vill förtydliga att man har ett eget ansvar för att göra sig anställningsbar, säger Carina Wutzler.

Wutzler: "Helt nytt"

Det ska inte gå att bara "sitta av" kursen – när den är slut blir det prov.

– Det som vi också vill införa som är nytt är ett test. Så att man inte deltar i de 60 timmarna och sedan inte får något med sig. Det är helt nytt – jag vet inte om det finns någon annan kommun som har det.

Kursen tar upp lagar som gäller i Sverige, till exempel vad gäller skola och skatter.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Testet gäller lagar, regler och värderingar. Carina Wutzler betonar att testet inte är klart, utan att tjänstemän kommer att utforma det, ifall förslaget går igenom.

– Demokratiska värderingar är grundprinciper. Men framför allt handlar det om kvinnors rättigheter och hur vi bemöter barn. Och så lagar och regler, säger hon.

– Det är viktigt att veta hur kommunen är uppbyggd. Att man förstår hur skolsystemet och skattesystemet är uppbyggt. 

Frågor om jämställdhet

Däremot ska testet INTE handla om att bedöma människors värderingar.

– Nej, man ska inte missuppfatta det. Det finns ju lagar och regler, hur vi ser på saker här i Sverige. Det handlar inte om något tyckande. Man kan till exempel fråga: "Vad betyder jämställdhet?" och så finns det olika alternativ att kryssa i.

 

Alla ska gå detta, även kvinnor

 

Nyanlända som kommer till Vellinge börjar med att göra en individuell integrationsplan över utbildning och yrkesmeriter. "I dag kanske man i allt för hög utsträckning klumpar ihop individer", menar Carina Wutzler.

Och det är alltså en "plikt" att följa den. För den som skolkar finns sanktioner.

– Alla ska gå detta, även kvinnor. Om man inte går den kan man inte komma i fråga för bidrag i kommunens regi. 

Förslaget är en vidareutveckling av integrationsplanen som redan finns. Det ska diskuteras i kommunstyrelsen den 21 november, i fullmäktige i december och om det går igenom förverkligas i januari nästa år.

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag