Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Ålderstesta ensamkommande

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: TOMAS LEPRINCE
Personerna på bilden är från en tidigare händelse.Foto: FREDRIK SAMUELSON

Malmömoderaterna vill ha en åldersbedömning av samtliga ensamkommande asylsökande i gymnasieåldern i Malmö stad.

— Vi ska ha ordning och reda i flyktingmottagandet. Malmös flyktingmottagande är alldeles för stort, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Tre av fyra av de 581 unga asylsökande som ålderstestats tros vara över 18 år, enligt Rättsmedicinalverket. Enligt myndigheten har 76 procent av de som Migrationsverket misstänkt för att ha uppgett fel ålder troligen gjort det, men det säger inget om hur stor andel av samtliga ensamkommande som inte talat sanning.

Efter beskedet vill Torbjörn Tegnhammar ålderstesta alla ensamkommande i gymnasieåldern i Malmö. 

– Du har rätt att söka asyl i Sverige även som vuxen. Men när man kommer till Sverige ska man inte medvetet lämna felaktiga uppgifter. För att undvika spekulationer tycker vi det är bäst att samtliga testas. Framför allt finns det en social risk att ensamkommande barn på hvb-hem som behöver hjälp och stöd växer upp där tillsammans med vuxna människor. 

Röntgen och magnetkamera

Han säger dock nej till SD:s förslag att alla ensamkommande ska tvingas göra medicinska ålderstester. Åldersfrågan är avgörande för asylsökande eftersom barn har större chans att få uppehållstillstånd.

Sedan mars erbjuder Migrationsverket ensamkommande att genomgå en frivillig medicinsk åldersbedömning när åldern varit oklar. Rättsmedicinalverket använder röntgenundersökning av visdomständer och magnetkameraundersökning av knäled. Enligt Socialstyrelsens granskning av vetenskapliga studier om medicinsk åldersbedömning ökar magnetkameraundersökningar av framför allt knäleder säkerheten om barns ålder. 

Utlåtandet säger inte exakt hur gammal en person är, utan är en bedömning om man är över eller under 18 år.

Får kritik

Åldersbedömningarna har kritiserats från läkarhåll, bland annat Svenska barnläkarföreningen. Även Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg kritiserade rutinerna och kallade tillvägagångssättet "ren utpressning".

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet röstade ner Moderaternas förslag under dagens möte i kommunstyrelsen.

– Regeringen har gett Migrationsverket uppdraget att göra åldersbedömningar på de som man misstänker är över 18 år. Jag ser ingen anledning till att ålderstesta andra, säger kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Det är bättre att Migrationsverket lägger sina resurser och sin tid på att snabba på asylprocesserna i stort, än att i onödan ålderstesta massa personer. Det verkar som ett stort slöseri med begränsade resurser, säger kommunalråd Nils Karlsson (MP).

 

Medicinska ålderstester

* Rättsmedicinalverket har hittills tagit emot cirka 4 200 beställningar från Migrationsverket på medicinska åldersbedömningar i ärenden där de bedömt att den sökandes ålder är oklar. 

* Av dessa har hittills 581 bedömningar blivit klara. I 442 av dessa ärenden talar de bilddiagnostiska undersökningar som gjorts för att den undersökta är 18 år eller äldre. Det vill säga i tre fall av fyra. I fem ärenden råder fortfarande osäkerhet kring åldern. I 134 fall bedöms de asylsökande möjligen vara under 18 år.

Källa: Rättsmedicinalverket

 

Antalet ensamkommande

* Knappt 38 000 ensamkommande barn har sökt asyl sedan 2015. 

* 2016 fattade Migrationsverket 9 542 beslut om uppehållstillstånd för ensamkommande barn. 

* Perioden januari till mars 2017 har 1 471 beslut fattats.

* Bifallsfrekvensen var 78 procent under 2016 för ensamkommande barn.

* Snitthandläggningstid för 2016: 328 dagar.

* Åldersuppskrivningar 2016: 3 400 personer. Januari-mars 2017: 278 personer.

Källa: Migrationsverket