Moderaterna anklagas för antisemitism av professor

Anna Kinberg Batra var i Malmö på besök hos judiska föreningen under söndagen.
Foto: /IBL
Professor Lars Dencik menar att M:s och SD:s utspel om förbud mot omskärelse är antisemitism.
Foto: Privat
Carl Johan Sonesson, M, har sagt att riksdagen borde förbjuda omskärelse på omyndiga.
Foto: JENS CHRISTIAN

Moderatledaren Anna Kinberg Batra befinner sig i Malmö, där hon besökt Judiska församlingen och pratat om vikten av tolerans när populism och antisemitism växer.

Samtidigt anklagas partiet – av professor Lars Dencik – för att ha gjort ett antisemitiskt utspel i en flirt med SD i Skåne.

Det var i december som moderata regionrådet Carl Johan Sonesson öppet på Facebook kom överens med SD om att tillsammans stoppa skattesubventionerade omskärelser på pojkar i Region Skåne. 

Erkänner att ni varit före i denna fråga och tydligare. Men oavsett vilket tycker vi lika nu”, skrev Sonesson till Niclas Nilsson, SD-ledamot i regionfullmäktige. 

Utmärkt. Då fäller vi styret i denna frågan”, svarade Nilsson.

Men moderaten gick ett steg längre. På sin Facebook-profil skrev Carl Johan Sonesson att det bästa vore om riksdagen förbjöd ingreppen för omyndiga. Nu menar Lars Dencik, professor i socialpsykologi, och som har forskat om svenska judars levnadsvanor och upplevelse av antisemitism i dagens Europa, att det är ett antisemitiskt utspel.

– Omskärelse av pojkar på åttonde dagen är starkt knutet till judisk identitet. Ett förbud av något som är så centralt hos en nationell minoritet är ett övergrepp från majoritetssamhället.  Det går historiskt hand i hand med antijudiska lagar, säger han.

"Finns en diskussion"

Lars Dencik påminner att det redan finns en diskussion om omskärelse inom den judiska gruppen, om det är rätt sätt att markera sitt förbund med Gud eller inte, men att den debatten måste fortsätta föras inom den judiska befolkningen.

– Ofta riktar man numera inte såna här utspel om förbud mot judar, utan mot muslimer. Men att försöka förbjuda något så centralt bland en minoritet som varit utsatt för utrotningsförsök och förföljelse väcker förstås frågor, säger han.

När Carl Johan Sonesson (M) hör kritiken säger landstingsrådet från Malmö att han framförallt efterfrågar en slags åldersgräns. Att barnet i fråga bör vara medveten om vad som sker.

– Barnet är min utgångspunkt. Barnet förtjänar också någon form av religionsfrihet, eller hur? Alla ska ha en religionsfrihet. Ett barn som växer upp vill kanske vara ateist eller vara muslim eller jude. Men barnet själv ska kunna välja det. 

Oroar sig över SD-samarbete

Lars Dencik påpekar att för många är den judiska identiteten kulturell snarare än religiös. Han kallar moderaternas närmande av SD, ett parti med historiska kopplingar till den nazistiska rörelsen, ”skamlig och desperat”. För tre år sedan sa riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) i en DN-intervju att judar inte är svenskar. Dencik undrar nu vad moderaternas flirt med SD innebär för den judiska minoriteten.

– Samarbetet är skamligt och desperat. Hos den gamla högern fanns tydlig antisemitism, men det är svårt att veta om det kan vinna stöd hos dagens moderater, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!