Moderatens attack på S – anklagar för antisemitism

SSU skanderade ”krossa sionismen” den första maj.
Foto: JENS CHRISTIAN

S och L i Malmö avslår förslag om att avsätta pengar till Judiska församlingen - som enligt egna prognoser riskerar att dö ut 2029.

Enligt M har partierna reagerat med en ”axelryckning” inför den konkreta hjälp som den judiska befolkningen behöver.

– Antisemitismen har bitit sig fast i Socialdemokraterna, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsledare (M) i Malmö.

Nyligen meddelade S och L i Malmö ett samarbete med Judiska församlingen för att motverka antisemitism.

Men samtidigt röstade partierna ner den hjälp som församlingen vädjat om.

Utan hjälpen bedömer Judiska församlingen att så få judar finns kvar i Malmö år 2029, på grund av rasismen och antisemitism som drabbar judar i staden, att församlingen måste läggas ner.

– När man får så allvarliga signaler och inget sker reagerar jag med fasa, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Foto: JENS CHRISTIAN

Möten mellan Dan Olofsson, S, L, M och församlingen

Moderaterna föreslog nyligen på kommunstyrelsens arbetsutskott att staden skulle bevilja den hjälp och det stöd som Judiska församlingen ansökt om i en detaljerad beskrivning.

Däribland ett uttalande om att kommunstyrelsens arbetsutskott fördömer ”den tilltagande antisemitismen i Malmö”.

I enlighet med Judiska församlingens förslag ville M att kommunen uttalade en ambition om att avsätta 40 miljoner kronor över en tioårsperiod till ”idéburet offentligt partnerskap med judiska församlingen i Malmö”.


Förslagen som S och L röstade ner

• Att i enlighet med judiska församlingens förslag uttala att Malmö stad har som ambition att avsätta 40 miljoner kronor över en tioårsperiod till idéburet offentligt partnerskap med judiska församlingen i Malmö. 


• Att ur kommunstyrelsens anslag till förfogande avsätta 700 000 kronor för 2019 till idéburet offentligt partnerskap med judiska församlingen i Malmö. 


• Att uppdra åt stadskontoret att återkomma med förslag på hur satsningen för 2019 kan finansieras inom ramen för nuvarande budget. 


• Att i budgetberedningen inför 2020 års budget avsätta 4 miljoner kronor till idéburet offentligt partnerskap med judiska församlingen i Malmö.


• Att uttala att kommunstyrelsens arbetsutskott fördömer den tilltagande antisemitismen i Malmö.


Förslagen kommer efter möten som affärsmannen Dan Olofsson, Judiska församlingen och Socialdemokraterna, Liberalerna samt Moderaterna haft i flera månader.

Judiska församlingen har bland annat flaggat för att man behöver 4 miljoner kronor om året i tio år.

S och L har svarat med att inleda en utredning.

Foto: JENNY LEYMAN / DANIR

Efter flera ofruktbara möten tröttnade Dan Olofsson och bestämde sig, tillsammans med företagsledaren Lennart Becher, för att själv bidra med 40 miljoner kronor till Judiska församlingen.

- S och L lägger sig på miniminivå för att kunna hävda att man gjort nåt. Men det behövs inte fler utredningar, utan handfasta åtgärder, pengar, säger Torbjörn Tegnhammar.

Kritisk till att Stjernfeldt Jammeh inte deltog

Han är särskilt kritisk till att kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) inte deltog i mötena med Judiska församlingen.

- Hon var inbjuden av församlingen men skickade fram Andreas Schönström.

Andreas Schönström svarar:
– Jag har haft kontinuerliga möten med judiska församlingen sedan 2015, därför var jag med på mötet nu.

Foto: JENS CHRISTIAN

S i Malmö har flera gånger varit i blåsväder för olika former av antisemitiska uttryck.

- Den antisemitism inom Socialdemokraterna som vi blev varse om efter [Ilmar] Reepalus uttalanden har bitit sig fast i partiet, som inte är beredda att agera på detta samhällsproblem, säger Tegnhammar.

2012 jämställde Reepalu sionismens ­idé om en judisk stat med antisemitism, i en intervju i Skånska Dagbladet. Något han senare bad om ursäkt för.

Reepalu och SSU i blåsväder för antisemitism

Intervjun publicerades som en del i en granskning av reportern Andreas Lovén som avslöjade att antisemitismen i Malmö eskalerat och att många judar i staden är utsatta.

Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

2014 spred ordföranden i S i Rosengård Adrian Kaba en antisemitisk konspirationsteori när han hävdade att IS tränats av Israel. Tidigare hade han skrivit om en ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”. Kaba fick sitta kvar i fullmäktige och stod senast i september på S riksdagslista.

I maj i år kritiserades S i Malmö sedan SSU skanderat ”krossa sionismen” på första maj.

Redan i vintras hade Kvällsposten avslöjat flera fall av antisemitism inom SSU i Malmö och Skånedistriktet.

Malmö stad inte tydligt

- Som Malmöbo är jag stolt över att staden är en fristad för människor från hela världen. Men då måste vi politiker visa att friheten gäller alla, att ingen kan förvägra andra att ha samma fristad. Här är Malmö stad inte tydligt, säger Torbjörn Tegnhammar.

LÄS MER: S slår tillbaka efter utspelet: ”Inte ärligt” 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!