Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderat riksdagsledamot röstade för SD:s budget

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Moderata riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson, 53, röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag i hemkommunen Bjuv.Foto: Riksdagen
Bjuvs kommun styrs av en S-ledd minoritet. Nu får den regera med Sverigedemokraternas budget.Foto: Eva Lie/Bjuvs kommun / ©Fotograf Eva Lie. Phonel: +46(0)70-640 32 64. A

Moderata riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson röstade på Sverigedemokraternas förslag när Bjuvs kommun tog beslut om budgeten.

– Vårt eget förslag föll. Efter det var det Sverigedemokraternas förslag som innehöll mest moderat politik, förklarar hon.

Alla de fem moderaterna i Bjuvs fullmäktige stödde SD-förslaget.

Det väcker uppmärksamhet när Moderatledaren Ulf Kristersson har ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i riksdagen och talar om att de har ”snarlika uppfattningar”.

Men på kommunal nivå har partierna redan delat ansvar för politiken. I varje fall i skånska Bjuv där 2020 års budget fastställdes i förra veckan.

Moderaten Ann-Charlotte Hammar Johnsson, 53, som hjälpte SD:s förslag att vinna, är ledamot både i Bjuvs kommunfullmäktige och i riksdagen.

Bjuv leds av en S-minoritet

Hon kommer från Billesholm i Bjuvs kommun och har en bakgrund som lärare, utbildningsplanerare och rektor.

Bjuvs kommun leds av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Den styrande minoriteten hade ett budgetförslag, SD ett och Moderaterna ett. När Moderaternas förslag hade röstats ner ställdes minoritetens förslag mot SD:s.

Minoriteten har 15 mandat i fullmäktige, SD elva och Moderaterna fem.

”Klockrent moderat politik”

– Jag måste titta på vilken politik som ska föras i min kommun, säger Ann-Charlotte Hammar Johnsson.

– Effektivitet, ordning och reda i ekonomin och privata lösningar är klockrent moderat. Det var rätt så mycket som var väldigt likt.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson säger att minoritetens budgetförslag skulle inneburit oförsvarliga kostnadshöjningar som M i Bjuv inte kunde acceptera.

– På de senaste tre åren har kommunens låneskuld stigit från 9 000 kronor per invånare till närmare 30 000, säger hon.

”Det var det näst bästa”

Ann-Charlotte Hammar Johnsson påpekar att det har funnits tjänstemannaförslag till kostnadsbesparingar och effektiviseringar som minoriteten strukit ur sin budget.

– Hade de lagt de förslagen så kunde de ha fått genom sin budget. Det är en mycket märklig ordning, säger hon.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson tycker inte att hon av ideologiska skäl kunde ha avstått från att rösta på SD-förslaget.

– Man måste vara pragmatisk med de pengar man har. Det som hände var den bästa utgången när vi inte fick igenom vårt eget förslag. Det var det näst bästa.

De andra M-ledamöterna som stödde Sverigedemokraternas budgetförslag var Jörgen Johnsson, Patric Fors, Andrej Schönbäck och Lisbeth Madsen.