Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trelleborg kan bli nästa stad med tiggeriförbud

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) är positiv till att förbjuda tiggeri. Foto: Pressbild
Trelleborg kan bli nästa kommun att införa ett tiggeriförbud. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Trelleborg kan bli nästa skånska kommun att införa ett förbud mot tiggeri. 

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är samtliga positiva till förbudet, som därmed har en majoritet bakom sig. 

– Det finns många exempel på att de här människorna blir utnyttjade av kriminella, säger Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M).

Redan förra året införde Vellinge ett förbud mot tiggeri och kort därefter följde Staffanstorp efter. Även Bromölla har haft förslaget uppe på bordet – men där blev det ett nej till sist. 

Nu ser Trelleborg ut att bli nästa sydsvenska kommun att göra verklighet av tiggeriförbudet. 

Sverigedemokraterna har lagt fram en motion om att införa tiggeriförbud i Trelleborg, och det ser ut att finnas en majoritet bakom förslaget.

– Det handlar om att få igenom den politik vi gick på val på och inte bara prata om den i samband med valrörelsen, säger Mikael Rubin (M) kommunalråd i Trelleborg. 

Beslut fattas senare i maj 

Trelleborg styrs av ett block bestående av moderater och kristdemokrater. Båda partierna är positiva till ett förbud, och tillsammans med Sverigedemokraterna har de en majoritet i kommunen. 

Det definitiva beslutet kommer eventuellt tas under kommunfullmäktige den 27 maj, skriver Trelleborgs Allehanda

– Det finns två anledningar varför vi ska förbjuda tiggeri. Den ena är att vi i Sverige har socialtjänstlagen som ska hjälpa utsatta, man ska inte behöva försörja sig genom att tigga, säger Mikael Rubin, och tillägger:

– Det andra är det finns många exempel på att de här människorna blir utnyttjade av kriminella. 

Liberalerna kritiserar förslaget

Flera partier är kritiska till tiggeriförbudet och kommer att rösta nej, däribland Socialdemokraterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Söderslättspartiet.

Även Moderaternas tidigare samarbetspartners i Trelleborg, Liberalerna och Centerpartiet, kommer att rösta nej. 

– Vi tycker inte att det här är ett problem av den typen att det ska åtgärdas med ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan som man har tänkt sig. Vi tror att det är väldigt få personer det handlar om och vi kan inte se att det här är ett stort problem, säger Henrik Silfverstolpe, ordförande för Liberalerna i Trelleborg.

Vad kan man göra i stället? 

– En lösning är sociala fonder och att försöka ta reda på varför personerna tigger. Jag vet inte om alla som tigger är från östeuropeiska länder och om svenskar tigger får vi lösa det genom socialtjänstlagar. 

Henrik Silfverstolpe är ordförande i Liberalerna i Trelleborg och är emot förbudet.Foto: Pressbild

Oklart när förbudet verkställs

Om politikerna ställer sig bakom förbudet är det ändå oklart när och hur det ska verkställas i praktiken.

Men politikerna har träffat lokalpolisen för att planera hur den processen ska gå till, berättar Mikael Rubin. 

– Vi har haft inledande diskussioner med polisen så det finns en plan för det. Men det är inget jag tänker prata om nu, utan vi ska först fatta beslutet, säger han.

Den första svenska kommunen som införde ett tiggeriförbud i Sverige var Vellinge. Förbudet har prövats juridiskt av Högsta förvaltningsdomstolen, som gav det grönt ljus så sent som i december. 

I en första version av texten antydde Kvällsposten att förslaget om tiggeriförbud kom från Moderaterna. Det är fel. Motionen lämnades in av Sverigedemokraterna.