Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modeprinsen vill bli militär – som pappa

Modeprinsen. 18-årige Nikolai debuterade på catwalken för Burberry vid London Fashion Week.Foto: DIGITAL CATWALK / DIGITAL CATWALK/AVALON B3275
Nikolai visade en vid utanpåskjorta i gult och guld, lång vinterrock, mörka byxor och Burberry-mönstrade tygskor.Foto: DIGITAL CATWALK / DIGITAL CATWALK/AVALON B3275
Så är vi vana att se honom. Prins Nikolai på sin 18-årsdag med pappa Joachim och mamma Alexandra.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Danmarks prins Nikolai, 18, har visserligen fått ett enormt genomslag som modell på catwalken – men nu avslöjar han själv att han inte tänker satsa på en modekarriär.

– Jag vill börja en utbildning till reservofficer, berättar Nikolai för den danska veckotidningen Tæt på.

Nikolai William Alexander Frederik, prins av Danmark och greve av Monpezat, har aldrig blivit intervjuad tidigare.

Sakligt sett blir han det inte nu heller – men han har i alla fall skrivit ett mejl om sina framtidsplaner till kändistidningen Tæt på.

Till sommaren är han klar med sin gymnasieutbildning – som han fått på ytterst fina internatskolan Herlufsholm kostskole med anor från 1500-talet.

Utbildningen där kostar motsvarande drygt 200 000 kronor per läsår – minst.

När han lämnat skolan vill alltså 18-årige Nikolai ta den militära vägen.

– Efter min gymnasieutbildning är min plan att börja en tvåårig reservofficersutbildning på Hærens Sergentskole i Varde, skriver han till Tæt på.

Pappa prins Joachim gick också den militära vägen efter sin skolutbildning. Joachims karriär som reservofficer har gått från sergeant via löjtnant till reservöverste i armén.

Nikolai – som är son till prins Joachim med hans första fru, grevinnan Alexandra – kommer på sjunde plats i den danska tronföljden.

Det är så långt ner på listan att han inte får något apanage. Kronprins Frederiks äldste son prins Christian är den ende av drottning Margrethes barnbarn som får det, skriver BT.

Det betyder att Nikolai har ett intresse av att tjäna egna pengar. Och det är så han förklarar sitt plötsliga uppdykande på catwalken.

Förra lördagen visade han kläder för Burberry under London Fashion Week. Och nu har han knutits till modellagenturen Scoop Models.

– Jag vill inte göra karriär som modell utan ser det snarare som ett jobb jag kan göra medan jag håller på att utbilda mig, skriver han i mejlet till Tæt på.

Enligt veckotidningen var det Scoop Moders och agenturens ägare Bente Lundquist som upptäckte prins Nikolais kvaliteter som modell.

Detta ska ha skett under hösten. Tidningen uppger också att det var Bente Lundquist som rekommenderade honom till Burberry inför London Fashion Week.

Burberrys chefsdesigner Christopher Bailey tog själv beslutet att prinsen skulle gå på catwalken för dem.