Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mobiler kopplar upp sig på danska nätet

Mobilnotan blir dyrare när telefonen kopplar upp sig mot det danska nätverket.

Många mobilanvändare i Skåne hamnar i danska mobilnät vilket gör det dyrare att ringa.

– Gång på gång dyker det upp ett meddelande i min mobil som visar att jag hamnat hos en dansk operatör, säger Göran Berntsson till Sydsvenskan.

Tidningen har undersökt vilken täckning de svenska teleoperatörerna har i Skåne. Det har visat sig att täckningen ofta inte är så bra som operatören utlovat.

Ett annat problem uppstår längs kustlinjen, hela vägen från nordvästra till sydöstra Skåne, där svenska mobilanvändare hamnar de danska näten.

Göran Berntsson rör sig ofta i trakterna av Brantevik och Skillinge på Österlen. Han använder sig av ett kontantkort från Comviq.

– Gång på gång hamnar jag hos en dansk operatör trots att uppgifterna från Comviq visar att det ska finnas full täckning i området, säger han till Sydsvenskan. Inte konstigt att pengarna på mitt kontantkort tagit slut så fort. Jag har betalt utlandstaxa trots att jag ringer från svenskt fastland.

Ett företag har samma pris

Comviq förklarar problemet med att de danska masterna, som är placerade på Bornholm, har en starkare signal.

– Det är tråkigt att kunder drabbas så här, men i slutet på oktober driftsätter vi en ny basstation i Skillinge. Vi hoppas att det ska kunna lösa problemet, säger Comviqs presschef Oliver Carrà till Sydsvenskan.

Den enda svenska operatör som har samma taxa på båda sidor av Sundet är Tre.

Telia och Telenor har särskilda tilläggstjänster för 39, respektive 69 kronor i månaden, som innebär lägre kostnader för samtal och sms inom Norden. De som inte har den tjänsten betalar utlandstaxa.

Tele 2 har samma priser från Danmark som övriga EU-länder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!