Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mobiler kan förbjudas inom vården – efter anmälningar

Det ska ha inkommit flera Lex Sara-anmälningar i Olofströms kommun om att de anställdas mobilanvändning går ut över deras arbete. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Patrik Krupa (M), andra vice ordförande i socialnämnden i Olofström, ser gärna ett förbud om mobilerna utgör ett problem. Foto: Pressbild

En kommunanställd i Olofström varnar i en utredning för att det är ”mycket mobilanvändande på arbetstid” inom LSS och äldreomsorg.

Socialnämnden överväger nu att förbjuda privata mobiler för personalen.

– De är där för att ta hand om äldre, inte för att surfa på mobilen, säger Patrik Krupa (M), andra vice ordförande i socialnämnden i Olofström.

Utredningen har lyfts i flera medier, däribland SVT Nyheter Blekinge och TV4. Det finns redan regler om att en anställd inom vården inte får använda privat telefon på arbetstid.

Samtidigt har en kommunanställd larmat om att reglerna ofta bryts. I en utredning framkommer två incidenter – och efter det ska socialnämnden besluta om hårdare riktlinjer.

Det ska även ha inkommit flera Lex Sara-anmälningar om att de anställdas mobilanvändning går ut över deras arbete.

– Vi ser gärna att man går mer mot att få bort användandet av telefon på arbetstid. Man är på jobbet för att ta hand om äldre. Har man arbetstelefon är det en annan sak, men då ska det också stanna vid det, säger Patrik Krupa (M), andra vice ordförande i socialnämnden i Olofström.

”Befogat med ett förbud”

Socialnämndens ordförande Miroslav Mirulovic (S) har även han uttryckt sig positivt till ett sådant förbud. Än så länge har dock inget beslut fattats.

– Det krävs en mer grundläggande utredning för att ta reda på fakta om det förekommer mobilanvändande så som det framkommer i anmälan, säger Krupa.

Om utredningen visar att mobilanvändningen är ett problem anser Krupa att det är ”befogat med ett förbud”.

– De är där för att ta hand om äldre, inte för att surfa på mobilen. Det kan de göra på rasten eller på fritiden.

Facket: ”Det är helt omöjligt”

Många äldreboenden i Olofström har redan egna policys som efterlever ett förbud mot privata telefoner.

– Om det sitter anställd någon och kladdar med mobilen så säger vi till. Det händer ibland när det börjar nya på jobbet, men det kan personalen sköta själva. Det är självklart att man inte sitter med privat mobil när man arbetar, säger Pia Larsson, sjuksköterska på Brännargårdens äldreboende i kommunen.

Ing-Mari Holtne, ordförande för fackförbundet Kommunal i Olofström, tror att även om det införs ett striktare förbud skulle det bli svårt att se till att det följs. 

– Eftersom vi lever i den här världen, med media och att man hela tiden ska vara ska vara uppkopplad kommer det att bli svårt att kontrollera 1 200 anställda. Det är helt omöjligt, säger hon till TV4.