Moa fotograferade tjuv – polisen lade ner fallet

Moa blev bestulen på sin mobiltelefon men lyckades spåra den genom en app.
Foto: Privat
Hon lyckades även ta bilder på tjuven men polisen ville lägga ner fallet.
Foto: Privat

Utekvällen slutade med att Moa Rosén, 23, blev av med sin mobiltelefon.

Tack vare en app kunde hon spåra stöldgodset och även ta bilder på de misstänkta förövarna - men polisen vägrade att ta emot materialet.

– De sa bara att det inte är så det går till, säger Moa Rosén till Kvällsposten.

Utekvällen i Jönköping blev inte alls som Moa Rosén hade tänkt sig. Besöket på nattklubben slutade med att hon och ytterligare en person i sällskapet blivit av med sina mobiltelefoner.

Samma natt gjorde hon en polisanmälan, men dagen därpå fick hon plötsligt kontakt med sin stulna telefon. Via en applikation som är installerad på mobilen kunde hon se att telefonen befann sig i Sävjö.

– Det är min teknikintresserade bror som har laddat ner den, så jag har aldrig använt den förrän nu, säger Moa Rosén.

Via applikationen kunde hon nu se exakt var telefonen fanns. Från Sävsjö rörde den sig sedan vidare till Skåne och nu bestämde hon sig för att ta ny kontakt med polisen.

Bilder och karta

Men på polisens kontaktcenter (PKC) i Stockholm var ingen intresserad av informationen.

– Jag möttes bara av en jätte-nonchalant person som sa att jag inte förstod hur många telefoner det stjäls under en helg, säger Moa Rosén.

När hon försöker förklarar att appen som finns installerad på hennes telefon kunde ta bilder verkade kvinnan totalt likgiltig.

– Hon sa bara att för deras del var förundersökningen nedlagd, men att jag förstås kunde skicka in bilderna om jag ville för min egen skull.

Samma kväll levererade appen bilder på den person som nu hade telefonen i sin ägo. Efter att ha diskuterat saken med sin familj valde Moa Rosén att än en gång ringa till polisen med de nya upplysningarna.

– Men de vill inte ha någon bild utan bad mig bara att förklara hur de här personerna såg ut. När jag frågade om jag inte bara kunde skicka bilderna sa han att det inte var så det gick till, säger Moa Rosén.

Utredningen öppnad

Efter att Moas historia uppmärksammats av P4 Jönköping har polisen nu gjort en kovändning. Den nedlagda förundersökningen har nu öppnats igen.

– Vi har i dag tittat över hanteringen av ärendet och kan se att det har blivit en kommunikationsmiss mellan våra olika myndigheter, det är beklagligt, och när förundersökningsledaren i dag tittat på tilläggen till grundanmälan ser vi att det finns spaningsuppslag, säger Alexandra Rönnqvist, kommunikatör vid polisen i Jönköpings län, till P4 Jönköping.

Enligt Alexandra Rönnqvist är tillägget de bilder och positioneringar som anmälaren lämnat in.

Moa Rosén känner sig ändå besviken på hur polisen hanterat ärendet. Hon förstår att polisen inte har någon möjlighet att lägga resurser på en enskild mobilstöld utan bevis, men i det här fallet hade hon både en position och en misstänkt förövare på bild.

– Då tycker jag i alla fall att man kan ta emot materialet – utan att skylla på att det är så många telefoner som stjäls. På så sätt förminskas ju brottet, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!