Moa, 16, opererar sig efter viktmobbningen

Folk har skrikit fetto och tjockis efter mig. Jag har fått höra att jag borde gå och dö eftersom jag inte var värd att leva. Jag fick höra att ingen tyckte om mig och att jag var missbildad, säger Moa.
Foto: Rickard Nilsson
Viktmobbningen och utanförskapet var nära att kosta henne livet, men nu har Moa fått en remiss till en gastric bypass-operation. "För mig känns operationen som en sista utväg", säger hon.
Foto: Rickard Nilsson
I skolan behandlades hon som en andra klassens medborgare. "Folk har skrikit fetto och tjockis efter mig. Jag har fått höra att jag borde gå och dö eftersom jag inte var värd att leva", säger hon.
Foto: Rickard Nilsson

I hela sitt liv har Moa Andersson, 16, från Hässleholm lidit av fetma.

Viktmobbningen och utanförskapet var nära att kosta henne livet, men nu har Moa fått en remiss till en gastric bypass-operation.

– För mig känns operationen som en sista utväg, säger hon.

Moas kamp mot extrakilona började tidigt. Redan som liten hade hon problem med övervikten och trots försök med alla tänkbara dieter tycktes siffran på vågen bara stiga.

– Jag kan tänka mig att det är jobbigt, som vuxen, men när man är barn och tonåring så är det verkligen jättejobbigt, säger den 16-åriga Hässleholmstjejen.

I skolan behandlades hon som en andra klassens medborgare. Moa beskriver hur mobbning och uteslutning blev en vardag och även en vanlig promenad på stan kunde snabbt förvandlas till en riktig mardrömsupplevelse.

– Folk har skrikit fetto och tjockis efter mig. Jag har fått höra att jag borde gå och dö eftersom jag inte var värd att leva. Jag fick höra att ingen tyckte om mig och att jag var missbildad, säger hon.

I mellanstadiet mådde Moa Andersson så dåligt att hon övervägde att avsluta sitt liv.

– Jag ville inget hellre än att försvinna. Jag sa till och med till min mamma att jag inte ville leva, säger hon.

Träffa psykolog

På mammans inrådan började Moa träffa en psykolog. Samtalen blev en ventil och med tiden började Moa må bättre. I högstadiet fortsatte mobbningen och utfrysningen, men när hon började nian hände något.

– Tidigare hade jag bara låtit det rinna av mig, men det var verkligen första gången jag sa ifrån.

Sedan i höstas går Moa på gymnasiet vilket också inneburit en klar förbättring av hennes livssituation.

– Jag har gått från ungefär två vänner till tjugo. Jag trivs jättebra och mår bra psykiskt och känner att jag duger.

Ett annat steg i kampen mot övervikten blir den operation som Moa ska genomgå nästa år. Hon kommer då att bli aktuell för en gastric bypass-operation.

Ingreppet innebär att magsäckens storlek krymps samtidigt som den förändrar kroppens signalsystem från magen till hjärnan vilket gör det svårt att äta exempelvis fet mat. Tidigare har det funnits en åldersgräns på 18 år men sedan en tid tillbaka utförs ingreppet på patienter som bara fyllt 13.

– Det var förstås inget lätt beslut, men min syster gjorde en liknande operation och jag har ju sett hur bra det gått för henne. För mig känns det som den enda utvägen, säger Moa.

Kontroversiellt

Men att barn opereras för sin övervikt är kontroversiellt. Malmökirurgen och docenten Ralf Sundberg skriver på SVT Opinion att operationen inte är någon "quick fix", han menar att det finns andra metoder som borde testas först:

"Många som opereras går åter upp i vikt, och en stor andel opererade har fortsatta psykiska besvär”

Men Moas mamma, Wiveka, står helt bakom dotterns beslut.

– Folk tror att det här är en enkel väg att gå, men det är det inte. Det är mycket innan, mycket efter och både fysiskt och psykiskt en jättestor förändring, säger hon.

Även Moa är medveten om att det finns risker och att ingreppet också innebär en stor livsstilsförändring. Hon tror att hennes liv och hennes självbild kommer att förändras till det bättre.

– Jag tror jag kommer att göra mer saker av livet och min kropp kommer att må bättre, säger hon.

"Jag vill berätta"

Samtidigt tror hon också att andra människors bild av henne kommer att förändras.

– Det är säkert människor som inte pratat med mig tidigare som kommer att göra det efter operationen.

Den senaste har Moa både besökt morgonsoffor och synts i tidningsspalterna för att berätta om allt från viktmobbing till självmordstankar, men framför allt om möjligheten att saker förändras till det bättre.

– Jag vill berätta min historia så folk i samma situation kan få inspiration att bli bättre för det blir det ju i de flesta fall.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!