Läckte i rondellen. När tankbilen passerade Åkeborondellen i Vimmerby läckte stora mängder mjölk eller grädde ut. Räddningstjänsten fick sanera eftersom det blev jättehalt. Foto: Räddningstjänsten VimmerbyLäckte i rondellen. När tankbilen passerade Åkeborondellen i Vimmerby läckte stora mängder mjölk eller grädde ut. Räddningstjänsten fick sanera eftersom det blev jättehalt. Foto: Räddningstjänsten Vimmerby
Läckte i rondellen. När tankbilen passerade Åkeborondellen i Vimmerby läckte stora mängder mjölk eller grädde ut. Räddningstjänsten fick sanera eftersom det blev jättehalt. Foto: Räddningstjänsten Vimmerby
Spåret efter läckan fortsatte i omkring 150 meter. Foto: Räddningstjänsten VimmerbySpåret efter läckan fortsatte i omkring 150 meter. Foto: Räddningstjänsten Vimmerby
Spåret efter läckan fortsatte i omkring 150 meter. Foto: Räddningstjänsten Vimmerby

Mjölkspill i rondell utlöste svår halka

Publicerad

En rondell i Vimmerby blev plötsligt glashal på måndagsmorgonen sedan en tankbil tappat ut stora mängder mjölk eller grädde.

Räddningstjänsten tvingades rycka ut och sanera vägen på de feta mejerivarorna.

– Hela vägbanan ska vara översköljd, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd.

Sannolikt är det en tankbil som ligger bakom blixthalkan i Vimmerby på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten larmades några minuter efter sju av en person i allmänheten som hade uppmärksammat att det plötsligt var halt i rondellen.

– Vi åkte dit för att titta på vad det kunde vara för något och kunde snabbt konstatera att det antingen var mjölk eller grädde, säger Stefan Larsson, räddningschef vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Teorin är att produkterna kommer från en tankbil, i rondellen har det på något sätt skvätt över, ganska rejält.

– Det började i rondellen och fortsatte en längre sträcka, omkring 100-150 meter i riktning mot Västervik, säger Stefan Larsson.

"Förskräckligt halt"

När mjölken eller grädden landade på vägbanan blev det mer eller mindre glashalt. 

– Jag har varit med om något liknande tidigare, det kan bli förskräckligt halt.

Räddningstjänsten löste situationen genom att täcka mjölkspåret med ett sorptionsmedel som absorberade det feta lagret av mejeriprodukter.

– Man kan säga att det blir som att sanda vägen, säger Stefan Larsson.

Efter att ha ryckt ut och tagit hand om situationen avslutade räddningstjänsten den akuta insatsen.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha halkat och skadat sig allvarligt till följd av mjölkspillet.

Tidningen Dagens Vimmerby var först med att skriva om mjölkhalkan i Åkeborondellen.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag